Imate novog partnera: Kako saopštiti detetu?

07/05/2020 11:01

Imate novog partnera: Kako saopštiti detetu?

Bračne krize su normalna pojava, a bračni krahovi sada još veća. Ovaj put nećemo ulaziti u srž problema koji se odnosi na to zašto veze i brakovi „pucaju“, već na ono što sledi nakon toga: nov partner/ka kojeg morate da upoznate sa detetom.

Period razvoda je sam po sebi jedan od najvećih životnih stresova, toliko jakih da mogu zdravstveno da uzdrmaju osobu koja prolazi kroz taj proces. Nakon formalizovanja statusa, ostaje period navikavanja svih strana obuhvaćenih razvodom, pre svega dece.

Svi koji čitaju ovaj tekst trebalo bi odmah da znaju da ne postoji čarobna formula ni čarobni štapić koji će tačno da pokažu kada je prihvatljivo da više ne tugujete, kada je dosta da se prisećate, i kada je vreme da budete srećni. Kako je svaka osoba drugačija, nekome je ta sreća emotivna samoća obogaćena prisustvom svoje dece, a drugima je život naneo na put novog životnog druga.

Kako to saopštiti detetu tinejdžeru?

Kada se raspad emotivne veze ili braka desi dok je dete malo, ovakva stvar najčešće prolazi bez objašnjavanja, jer osoba još nije dovoljno zrela kako bi zaista ozbiljne stvari shvatala na bilo koji način. U tom momentu najviše se oseća emotivni neodstatak i prekid svakodnevne rutine u kojoj su učestvovali i mama i tata zajedno sa detetom/decom.

Međutim, decu sa oko 13 godina, i stariju, najviše pogađaju razvodi, osim u radikalnim situacijama kada je porodica bila toliko disfunkcionalna da svakom članu ponaosob „lakne“ (mislimo na slučajeve porodičnog nasilja, alkoholisanja, preljuba koje su trajala u kontinuitetu i drugih situacija).

Prvo odakle bi trebalo da krenete odmah nakon razvoda je da, bilo koja strana da je u pitanju, a najčešće bude otac, viđa redovno dete i održava kontakt, kako dete ne bi osetilo napuštenost. Drugo, prilikom saopštavanja novosti o novom partneru, ono mora da zna da niko ne može da zameni ni mamu, ni tatu, i da su oni za njih jedini.

Još jedan od saveta je da obavezno budete sigurni u to da su razlozi za emotivni razlaz dobro shvaćeni od strane deteta, kako ne biste naišli na „kočnicu“ u smislu da ono ima osećaj da je krivo za nešto. Imajte na umu da je tinejdžer svestan promena koje slede, ali da ne može odmah da ih percipira u svojoj glavi.

Ukoliko planirate da se novi partner useli, procenite da li je pravi momenat za to i koliki je stepen poverenja među vama. Kada vi obavite razgovor sa detetom, onda je u redu da partner i vi zajedno saopštite isto detetu.

Obavezno im recite da ih volite i pokazujte ljubav – i jedna i druga strana. Stres kroz koji prolaze je realan i potencijalno opasan, pa je važno da se sve složi na svoje mesto. Stručnjaci tvrde da je adolescentima potrebno dve godine da se adaptiraju na razvod roditelja i prihvate promenjenu porodičnu situaciju, što bi trebalo da imate na umu.

Na kraju, a zaista nije fraza, i roditelj mora da bude srećan kako bi tu sreću mogao da utka u svoje dete. Na taj način prenosi jedan stabilan model koji glasno kaže – važno je da i ti jednog dana budeš srećan kako bi to isto mogao da dobiješ i pružiš.

A, povrh svega, sreća je zdravlje!

07/05/2020 11:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments