Seksualno obrazovanje: Ko nam donosi bebe?

25/03/2020 12:28

Seksualno obrazovanje: Ko nam donosi bebe?

Održavamo laž da decu donose rode, ne pričamo sa decom o prvom poljupcu, o prvom seksu, menstruaciji i o tome za šta služi kondom, a ni o zaštiti od polno prenosivih bolesti. 

Seksualno obrazovanje se jednom broju građana čini suvišnim, invazivnim i neprikladnim za određene godine, dok praksa pokazuje da devojčice u sedmom razredu imaju seksualne odnose sa više različitih seksualnih partnera.

Šta je seksualno obrazovanje?

Seksualno obrazovanje obuhvata sve vrste obrazovanja o ljudskoj seksualnoj reprodukciji i seksualnom ponašanju, ali i formalno obrazovanje u školama i neformalne uticaje tokom seksualnog razvoja (Wikipedia).

Kakve su procene danas?

Sa mladima se, najčešće, ne razgovara ni o tim „tehničkim“ stvarima, a trebalo bi i o odnosu bliskosti, poverenja i ljubavi, jer nije sve samo fizička potreba.

Na primer, pre samo mesec dana mediji su pisali o jednom dobrom primeru iz okoline, koji je trajao kratko. Naime, gimnazijalci koji žive u Vojvodini jedno vreme su išli na časove seksualnog obrazovanja, odnosno radionice, ali je projekat ukinut 2017. godine.

Čini se da ne postoji veliko interesovanje da se ovakvi edukativni nivoi nastave, makar i kroz projekte, da se budi veće interesovanje za njih i da se unapređuju, što na jedan način predstavlja ogledalo onog broja građana koji su protiv.

Navodno, seksualno obrazovanje se ne izučava posebno, već se o temama iz te oblasti razgovara na časovima biologije i odeljenjske zajednice (www.bbc.com).

Upalite alarm i reagujte: Srbija je pri vrhu evropske liste zemalja po broju maloletničkih trudnoća i abortusa. Svaka treća devojka u zemlji je svoj prvi seksualni odnos imala u 16. godini, a gotovo polovina devojaka stupa u odnos u vezi koja je trajala manje od nedelju dana, dok kontracepciju ne koristi trećina (2018).

Preporučujemo i roditeljimima i tinejdžerima seriju “Seksualno obrazovanje” (Sex Education) autorke Lori Nan, koja predstavlja spoj drame i komedije. Ova serija uči o temama kao što su hlamidija, vaginizam, analni seks, erektilna disfunkcija, masturbacija, ali i o emocionalnoj inteligenciji.

25/03/2020 12:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments