Kako na decu utiču poslovne obaveze roditelja?

16/06/2021 18:50

Kako na decu utiču poslovne obaveze roditelja?

Zaposleni roditelji su recept za brži razvoj dece. To kaže istraživanje Univerziteta Oksford i Londonske škole ekonomije. Preciznije, istraživači tvrde da deca zaposlenih majki brže napreduju u odnosu na decu čije su majke domaćice. U studiji se navodi da svakodnevni odlazak u vrtić ili kod osobe koja čuva dete poboljšava veštine poput govora, socijalne interakcije ili samostalnog oblačenja.

Istraživači su ispitivali četiri razvojna područja i to kod deca čiji su roditelji zaposleni. U zaključku navode da su do 10 odsto bolji rezultati, od dece koje majke i očevi čuvaju. Deca, dok su sa drugom decom, su izložena stimulativnijim aktivnostima s tim što im se i motorika poboljšava. Ovi podaci bi trebalo da umire i uvere roditelje da vrtići nemaju negativan uticaj na razvoj deteta. Takođe, studija je pokazala da veza između roditelja i deteta nije ključna posebno kada je roditelj umoran, nezadovoljan ili pod stresom.

Šta rade roditelji?

Psiholozi tvrde da roditelji koji rade neminovno osećaju krivicu zbog obaveza i posla, te pokušavaju  potrošeno vreme da nadoknade  preteranim popuštanjem deci ili obasipanjem poklonima.

Prema rečima stručnjaka, jednako je opasno i kada roditelji zastupaju stav da su sa detetom toliko malo vremena, te isto neće da koriste kako bi ga disciplinovali dok su zajedno. U tu grupu se svrstava i stav po kojem su previše umorni za bilo kakve sukobe, te im je lakše da popuste.

I u oba slučaja deca su na gubitku. Kako ni deca ni roditelji ne bi osećali grižu savest, psiholozi savetuju da se nakon svih dnevnih obaveza jedni drugima posvete. I to bez televizora, mobilnih telefona  ili računara. Razgovarajte, prepričajte dan jedni drugima, večerajte zajedno, prošetajte…

pročitajte još i: Deca koja u vannastavne aktivnosti uključe pisanje i čitanje, postaju bolji studenti i radnici!

Kako bi što kvalitetnije proveli vreme, zajedno radite čak i banalne stvari. Postavite sto za večeru zajedno, pričajte nenametljivo i imajte pozitivan stav.  Igrajte društvene igre zajedno, crtajte ili plešite. Nije isključena ni opcija da zajedno odgledate neki film, ako vreme dozvoljava, ali pre toga morate imati vremena za priču.

Tim večernjim aktivnostima olakšaćete sledeći dan i obaveze koje on nosi. Takođe, niko ni deca ni roditelji, neće osećati prevelik pritisak od novog dana i razdvojenosti. Deca još vole i da se nadaju nečemu. Zato isplanirajte slobodne dane. Odvojite vreme za planiranje zajedničkih aktivnosti za vikend.

16/06/2021 18:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments