“Klima mi se zub”: Kada ispadaju prvi mlečni zubi i šta očekivati?

11/12/2020 14:21

“Klima mi se zub”: Kada ispadaju prvi mlečni zubi i šta očekivati?

“Klima mi se zub” je rečenica koja predstavlja prekretnicu u detetovom životu. Ispadanje mlečnih zuba pravi mesta za stalne, a ovaj proces završava se izrastanjem “umnjaka”.

Većina klinaca uzbuđena je kada shvate da im se klima prvi zub. Evo šta sve treba da znate, ako se prvi put roditelj.

Ispadanje mlečnih zuba

Najčešće, mlečni zubići ispadaju istim redom kojim su i rasli. Moguće je da dete izgubi mlečni zub, pre nego što počne da raste stalni, naročito ukoliko dođe do povrede ili nekog oboljenja. U ovom slučaju, potrebno je otići kod dečjeg stomatologa.

U proseku, deca prvi zub gube u periodu od 4 do 7 godina, u zavisnosti od toga kada su detetu izrasli mlečni zubi. Isto tako, dešava se da detetu prvi mlečni zub ispadne i kasnije. Svakako, nema razloga za brigu, ali savet je da vodite dete redovno na stomatološke preglede, naročito u ovom periodu.

Sam zub, kada se klima, možete izvaditi sami ili uz pomoć stomatologa. U zavisnosti od toga koliko je korenak mlečnog zuba jak, možda će vam biti potrebna pomoć.

Pranje zuba u ovim situacijama treba da bude redovno, s oprezom na rupicu gde raste stalni zub, ukoliko dete ovaj proces izrastanja boli, nežnije perite tu stranu zuba.

11/12/2020 14:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments