Simptomi depresije kod tinejdžera

19/12/2021 12:07

Simptomi depresije kod tinejdžera

Depresija je veoma opasno oboljenje, koje ne prolazi samo od sebe, a dugotrajna depresija može da dovede do nasilnog ponašanja i suicida.

Roditeljima tinejdžera usitinu nije lako. Međutim, nije lako ni tinejdžerima. Promena u i na telu, pritisak završavanja osnovne škole, prijemni ispit za srednju školu, promena okoline… samo su neki od stresova sa kojima se adolescenti susreću.

Dok neki olako prihvate sve te promene, drugima one teško padnu. Stoga, obratite pažnju na ponašanje vašeg tinejdžera, a ukoliko primetite prve simptome depresije, reagujte odmah, na vreme, dok ne bude kasno!

Suptilni znakovi depresije kod tinejdžera

1. Promene u načinu ishrane i težini još jedan su simptom depresije. Bilo da vaš tinejdžer nema apetit, gubi na težini ili je pak dobija, vreme je da delujete.

2. Nezainteresovanost za prethodno obožavane hobije, izolacija i manjak socijalizacije takođe su znakovi depresije.

Pročitajte i… Faze kroz koje prolaze tinejdžeri

3. Promene u rutini spavanja, manjak sna ili pak previše sna, čim ima slobodnog vremena, takođe je znak za uzbunu.

4. Promene u ponašanju, razdražljivost, agresija ili tuga, pored promene u hormonima, takođe mogu biti simptom depresije.

5. Tinejdžeri koji su depresivni imaju suicidne misli. Važno je da razgovarate sa vašim tinejdžerom ako primetite da je tužan i da pokušate da zajedno dođete do rešenja. U suprotnom, potražite pomoć stručnjaka.

U većini slučajeva, ovakve promene su prolazna faza, ali je važno biti na oprezu i delovati na vreme. Posavetujte se s partnerom i stručnim licem kako da pomognete svom tinejdžeru, ukoliko ste primetili ovakve ili slične promene.

19/12/2021 12:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments