Kada je tinejdžer u problemu?

31/08/2021 15:29

Kada je tinejdžer u problemu?

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Americi, veliki broj tinejdžera se dovodi u vezu sa samoubistvom, ubistvom, drogom i zloupotrebom oružja.

U Americi je ovaj problem od 2013. godine., porastao za 12 odsto.

Kako otkriti problem?

Kako je ovo specifičan period odrastanja, koji je težak za decu ali i za roditelje, stručnjaci ističu da roditelji moraju biti u stanju da prepoznaju signale koji upućuju na to da nešto nije u redu sa tinejdžerom.

Statistika je pokazala da socijalna izolacija, zloupotreba alkohola i opojnih supstanci, loša briga o mentalnom zrdavlju, kao i posedovanje oružja predstavljaju samo neke od faktora rizika za samoubistvo.

Ukoliko dete koristi narkotike, velika je šansa da će briga o izgledu i ličnoj higijeni nestati. Ono će se polako povlačiti u sebe i neće želeti interakciju s drugima. Ovo će se takođe manifestovati i kroz gubitak kilaže.

Koji su pokazatelji da dete razmišlja o samoubistvu?

Stručnjaci navode da dete razmišlja o samoubistvu kada na društvene mreže postavlja objave koje govore o samoubistu ili upućuju na to da ga priželjkuje, zatim kroz zloupotrebu alkohola i opojnih supstanci, ali i kroz rizično i samodestruktivno ponašanje.
Ovde je od presudnog značaja kvalitetna i otvorena komunikacija sa detetom. Od velike važnosti je i prevencija u vidu edukacije, odnosno predstavljanje svih posledica koje uzimanje droge može proizvesti, kao i briga o mentalnom zdravlju.

Roditelji moraju što više da se uključe i da se upoznaju sa svim faktorima rizika, kao i sa signalima koji upućuju na opasnost, da dete možda razmišlja o samoubistvu. U slučaju da se pojave signali koji upućuju na zloupotrebu droge ili je primetna i najmanja pojava koja insinuira na to da dete razmišlja o samoubistvu, roditelj mora kontaktirati stručno lice.

Odnos koji roditelji imaju sa detetom je od velikog značaja. On mora biti ispunjen podrškom i ljubavlju, kako bi deca uvek imala na umu da roditeljima mogu da se obrate u bilo kojoj situaciji ili problemu.

31/08/2021 15:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments