Benefiti avokadovog ulja!

24/10/2020 12:26

Benefiti avokadovog ulja!

Ulje moćnog avokada ili „hrana budućnosti“, kako su ga nutricionisti prozvali. Ovo ulje bogato esencijalnim kiselinama, sadrži i izuzetno visoku koncentraciju vitamina E, i veoma je prijatnog ukusa – slatkog, ušećerenog badema. 

Avokado je voće koje se uzgajalo i u baštama starih Asteka i Maja i bilo posebno cenjeno kao jedna od glavnih prehrambenih namirnica. Dakle, uzgoja avokada i njegova upotreba u ljudskom jelovniku i kozmetici traje i više od 5000 godina a i dan danas je najveći proizvođač i izvoznik Meksiko.

Avokado je poznat i kao „super hrana“ i to iz opravdanih razloga. Ovaj zeleni plod sadrži više od dvadeset vitamina, naročito visoku koncentraciju vitamina E, folnu kiselinu i karotenoide koji pomažu apsorpciju hranjivih materija kao i lutein koji je poznat kao „hrana za oči“. Avokado ima veoma nizak nivo šećera i ne sadrži natrijum. Dobar je za regulaciju holesterola, pa je dobar za srce i krvne sudove,  hrani oči i sprečava nastanak katarakte, a folna kiselina i pospešuje pamćenje. Pomaže i u prevenciji moždanog udara i borbi sa kancerogenim promenama i stanjima.

Ulje ove biljke dobija se presovanjem orašastih jezgra ploda. Veoma je prijatnog ukusa slatkog badema. Za bolje zdravlje dovoljno je uneti dve supene kašike na dan. Glavne tarapeutske osobine ulja se vezuju za visok sadržaj mononezasićenih masnih kiselina (82%). Ima veoma visoku tačku dimljenja (na 255 stepeni Celzijusa) pa je veoma pogodno i za prženje. Koristi se u kozmetičke i kulinarske svrhe. Ima veoma nizak nivo kiselosti i oksidacionih produkta a zadržava veoma visok nivo vitamina E. Zvuči kao eliksir, što i jeste a evo i za šta:

Za kontrolu holesterola

Pomoću visoke koncentracije oleinske kiseline koju ovo ulje sadrži, ono ima moć da snižava nivo lošeg holesterola a diže nivo dobrog holesterola. Tačnije snižava nivo LDH i triglicerida a povećava vrednosti HDL u krvi, više od svih drugih ulja. Dobro je u prevenciji arteroskleroze i stvaranja plaka.

Čuva krvne sudove

Visokim sadržajem omega 3 i 6 masnih kiselina, kalijumom i vitaminom E štiti krvne sudove, njihov tonus, elastičnost  i prohodnost. Time štiti i srce od koronarnih bolesti i sprečava trombozu.

Omega 3 masne kiseline deluju i protivupalno i antidepresivno.

Betasteroli kao dobri holesteroli, inhibišu apsorpciju loših masnoća u krvi. Isto tako inhibišu i deobu loših ćelija pa su dobra prevencija kod tumora.

Antiseptik 

Naročito dobar za održavanje higijene usne duplje. sprečava bujanje bakterija u usnoj duplji, ojačava desni i posebno je važan element  kod prevencije i lečenja paradentoze jel sprečava lučenje enzima odgovornog za propadanje desni.

Visok nivo vitamina E, D, A jeformula vitalnosti i zdravlja i odličan prirodni lek kod visokog pritiska, lečenja kod neke vrste karcinoma, Alchajmera i kožnih bolesti

Jak je antioksidans i štiti čak i od UV zračenja zbog znatno visokog nivoa luteina.

Jako dobro prodire u kožu pa se koristi u tretmanima suve kože i kose i kožnih promena kao što su akne, rozacea, staračke pege. Štiti, omekšava i hidrira zrelu i suvu kožu i kosu.

24/10/2020 12:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments