Šta činiti kada se pojave bolovi tokom rasta?

24/08/2018 15:01

Šta činiti kada se pojave bolovi tokom rasta?

Kada deca rastu, pogotovo kada je rast brz, dolazi do jakih bolova u nogama. Dete će pokazati da ga bole mišići, što može prouzrokovati i plač.

Naime, bol tokom rasta može biti toliko jak, da čak budi iz sna.

Bol koji se ponavlja

Ovi bolovi se mogu ponavljati, pa tako uzrokovati roditeljsku brigu, međutim reč je uglavnom o bezazlenoj pojavi.

Stručnjaci navode se bolovi mogu javiti veoma rano, u trećoj godini iako se najčešće javljaju u periodu od 4 do 10 godine. U retkim slučajevima se javljaju nakon 12 godine.

Deca se u ovom slučaju uvek žale na bol u nogama i to uglavnom u predelu butina. Ovi bolovi nisu praćeni drugim simptomima, a nakon što prođu, dete ga zaboravlja.

Bol se može javljati nekoliko dana uzastopno ili samo ponekad. Pa tako može trajati i mesecima ili duže. Najčešće se javljaju tokom večeri ili u snu. Deca se često ne sećeaju bolne epizode, nakon što se probude.

Za bol usled rasta ne postoji terapija, jer nije potrebna. Međutim, ukoliko dete trpi jake bolove, savetuje se konsultacija sa lekarom za uzimanje analgetika. Takođe, preporučljiva je masaža i tople obloge.

Kako bolovi rasta ne zahtevaju hitan pregled, nema potrebe da vodite odmah dete kod lekara. U slučaju da je bol neizdrživ, jak, dugotrajan i ukoliko se pojave simptomi poput crvenila i temperature, potražite pomoć pedijatra.

24/08/2018 15:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments