Važne stvari koje morate znati ukoliko ste prvi put trudne!

09/03/2018 11:13

Važne stvari koje morate znati ukoliko ste prvi put trudne!

U nastavku saznajte na šta treba da obratite pažnju, naročito ukoliko ste prvi put u drugom stanju.

Ukoliko pratite sve bezbednosne mere i savete, trudnoća će biti lakša, prepuna lepih uspomena, a vi i vaša beba ostaćete zdravi.

Pročitajte i… Trudnoća po nedeljama

Saveti za trudnice

  1. Poseta lekaru: Savet je da lekara posetite i pre nego što odlučite da ostanete u drugom stanju, a tokom same trudnoće, redovne kontrole kod ginekologa su obavezne.
  2. Porodična istorija bolesti: Veoma je važno da ste upućeni u sve moguće bolesti koje su nasledne u vašom porodici. Tako ćete se upoznati i sa eventualnim genetskim oboljenjima i abnormalnostima i na vreme ćete reagovati tokom same trudnoće. Ovo su obavezni lekarski pregledi tokom trudnoće.
  3. U svakom trimestru dolazi do fizičkih i psihičkih promena kod budućih majci. Važno je da se upoznate sa svakim stadijumom kako biste znali šta da očekujete i kako da olakšate ove promene.
  4. Tokom trudnoće, može da se desi da krvarite, a iako uglavnom ovo nije zabrinjavajuće, ukoliko se desi, posavetujte se sa lekarom.
  5. Dobijeni višak kilograma tokom trudnoće zavisi od indeksa telesne težine- BMI koji ste imali pre trudnoće. Zato, pravilna i zdrava ishrana su ključ da ne dobijete preveliki višak kilograma, koji može da ugrozi vaše, ali i zdravlje vaše bebe.
  6. Važno je da se sa lekarom posavetujete šta smete, a šta ne smete da konzumirate tokom trudnoće. Na prvom mestu, važno je da unosite dovoljnu količinu vitamina, minerala, proteina i vlakana.
  7. Redovna blaga fizička aktivnost tokom trudnoće, poput šetanja, je preporučljiva, a za sve ekstremnije varijante posavetujte se sa lekarom.
  8. Važno je da imate na umu da drugo stanje može da uzrokuje brojne tegobe, poput mučnina, oticanja, manjka apetita, nervoze, zatvora i sl.
  9. Tokom trudnoće, idite na savetovališta i tzv. školice za trudnice, kako biste imali kompletnu sliku šta vas čeka. Informišite se iz pravih izvora o svemu što vas zanima, kako o trudnoći, porođaju, tako i o brizi oko deteta, kada se rodi. Pripremite se na vreme.

Pročitajte i… Torba za porodilište- Šta sve treba spakovati?

09/03/2018 11:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments