Zašto se dete opire pri uspavljivanju?

10/12/2021 15:53

Zašto se dete opire pri uspavljivanju?

Dečija dremka tokom dana traje nekoliko sati ili manje i utiče na čitav detetov dan.

San može poboljšati raspoloženje i umanjiti nervozu kod deteta.

Popodnevna dremka

Sprovedena istraživanja su pokazala da deca koja spavaju tokom dana imaju jači imunitet, odnosno retko su bolesna. Rezultati su takođe pokazali da je manja verovatnoća da će deca koja spavaju popodne biti gojazna kada odrastu. Pored toga, popodnevna dremka utiče i na razvoj mozga i koncentraciju.

Pogledajte još: Greške roditelja tokom prvih šest meseci života bebe?

Spavanje tokom dana može nadoknaditi san izgubljen tokom noći. Stručnjaci ističu da postoje mnogi razlozi zbog kojih dete ne želi da zaspi. Kada otkrijete uzroke, možete napraviti plan kako da ih uklonite.

Kako rešiti problem?

Dete je preraslo dosadašnji raspored spavanja

Važno je razmisliti o promenama u detetovom životu, o njegovom rastu i razvoju. Naime, svaka promena može uticati na uzrok nespavanja. Prilagodite raspored spavanja promenama koje uočite.

Pogledajte još: Koliko jak bol trpe bebe?

Raspored spavanja ne odgovara biološkom satu deteta

Sve dečije aktivnosti mogu uticati na njegov biološki sat – vreme spavanja, vreme obroka, šetnja.. Ukoliko je ovaj raspored neodgovarajući, loše će uticati na ritam spavanja.

Dete je preumorno pre spavanja

Ukoliko propustite znake umora kao i vreme u koje dete obično ide ukrevet, njegovo raspoloženje može prerasti u plakanje i izlive besa. Naučite da prepoznate znake umora tako što ćete uporedite jutarnje ponašanje deteta sa onim nakon večere. Čim dete pokaže prve znake umora, stavite ga da se odmara.

Specifični uslovi i pomagala

Kada dete jednom navikne da zaspi na poseban način, teško će se navići na drugačije uslove. Izbegavajte nosiljke, ljuljaške, flašice i ostala pomagala.

10/12/2021 15:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments