10 najboljih namirnica za trudnice

04/01/2023 14:43

10 najboljih namirnica za trudnice

Šta je najbolje jesti kada “jedemo za dvoje” može biti i te kako konfuzno, naročito za ženu koja je prvi put u drugom stanju. U nastavku pogledajte šta nutricionisti savetuju, kojih je to 10 namirnica najbolje za trudnice i njihove bebe.

Uz to što je zdrava ishrana važna za pravilan razvoj deteta, postoje istraživanja koja pokazuju da one ukuse koje beba oseti dok je u stomaku, lakše prihvata kasnije, kada se rodi i stasa za čvrstu hranu.

10 najzdravijih namirnica za trudnice

Jaja

Jaja su odličan izvor proteina- ključnog faktora trudničke ishrane. Amino kiseline koje prave protein stvaraju ćelije u vašem organizmu, ali i u telu bebe. Jaja takože sadrže i brojne minerale i vitamine, uključujući i holin, koji pomaže pravilnom razvoju bebinog mozga i kičmene moždine.

Pročitajte i.. Razvoj trudnoće po nedeljama

Losos

Omega 3 masne kiseline krucijalne su za zdrav razvoj bebe u stomaku, a kod trudnica, poboljšavaju raspoloženje. Losos je najbolji izvor omega 3 masnih kiselina, ali naravno, možete da konzumirate i drugu vrstu ribe.

Pasulj

Pasulj je bogat proteinima, gvožđem, folnom kiselinom, kaslicjumom, magnezijumom i esencijalnim masnim kiselinama. Uz to, pasulj sadrži i vlakna koji mogu da spreče pojavu zatvora i hemoroida tokom trudnoće.

Pročitajte i… Preporučen dnevni unos vitamina i minerala za trudnice

Krompir

Ovo povrće prepuno je vitamina A, C, ali i vlakana, te folne kiseline.

Cela zrna

Namirnice od intergralnih žitarica i celog zrna, gde nije uklonjena opna, bogata vlaknima, sadrže vitamin E i selenijum, prirodne antioksidante. Uz to, ove namirnice sadrže i fitonutrijente koji štite ćelije. U ove namirnice između ostalih spadaju spelta, ovas, heljda i ječam.

Orasi

Orasi su biljka koja je najbogatija omega 3 masnim kiselinama, a uz to, oni sadrže i vlakna i proteine.

Jogurt

Uz proteine, jogurt sadrži i kalcijum i probiotike, koji štite telo, čine kosti zdravim i jakim, kako kod majki, tako i kod beba.

Pročitajte i… Koje namirnice treba izbegavati u drugom stanju?

Zeleno lisnato povrće

Španat, kelj, zelena salata i drugo zeleno lisnato povrće prepuno je vitamina i nutrijenata, poput vitamina A, C i K, kao i folne kiseline.

Meso

Meso jeste velik izvor proteina, ali izbeavajte mesne prerađevine i meso sumnjivog porekla, zbog rizika od infekcija i parazita. Govedina i svinjetina sadrže i holin, te se ove vrste mesa preporučuju za trudnice.

04/01/2023 14:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments