Kako utiče delta soj na trudnice?

03/08/2021 12:53

Kako utiče delta soj na trudnice?

Delta soj, mutirani koronavirus zabeležen je najpre u Indiji i smatra se 50 puta zaraznijim od prvobitnog oblika virusa. Lako se i brzo proširio svetom, a 1. jula su potvrđena i prva dva slučaja u Srbiji. To je bio i povod da se zajedničkim saopštenjem obrate stručnjaci iz Engleske, pre svih, trudnicama. 

Oni su istakli da je prema podacima, 98 odsto trudnica, koje su bile primljene u bolnicu sa kovidom-19 u toj državi, od maja, bilo nevakcinisano. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je ranije rekla da se zaražene trudnice suočavaju sa povećanim rizikom od razvoja ozbiljnog oblika kovid-19 u poređenju sa onim ženama koje nisu trudne.

Kako prenosi CNN, delta soj je zarazniji i može da izazove teže bolesti i kod trudnica. Najnoviji podaci “UK Abstetric Surveillance System” (UKOSS) pokazuju su da se povećava broj trudnica sa kovidom-19 kojima je potrebna hospitalizacija zbog delta soja.

– To je uključivalo potrebu za primenu mehaničkih ventilatora, prijema na intenzivnu negu i upalu pluća, za koju je veća verovatnoća da će se pojaviti u više od 50 odsto slučajeva – rekao je Endrju Šenan, profesor akušerstva na Kraljevskom koledžu u Londonu, u izjavi za britanski Naučni medijski centar.

Podaci dalje kažu i da je oko 33 odsto žena u bolnici sa kovid-19 imalo potrebu za mehaničkim ventilatorom, a da je 15 odsto trebalo intenzivnu negu. Takođe, navodi se i da infekcija kovid-19 povećava rizik od negativnih ishoda i za majku i za bebu i to preeklampsiju, infekcije, prijem na bolničku jedinicu intenzivne nege, pa čak i smrt.

Prema aprilskom istraživanju, pregledalo preko 2.000 trudnica u 43 medicinske ustanove u 18 zemalja, i bebe rođene od majki zaraženih koronavirusom su imale nešto veći rizik od prevremenog porođaja i niske porođajne težine. A, novi podaci ukazuju da se jedna od pet žena primljenih u bolnicu sa ozbiljnim simptomima kovida-19 prerano rodila, a verovatnoća porođaja carskim rezom se udvostručila. Jedna od pet beba rođenih od majki sa simptomima koronavirusa takođe je primljena u neonatalne jedinice.

Stručnjaci navode da je vakcina bezbedna za trudnice i nema posebnih zabrinutosti za bezbednost trudnica ili njihovih beba prilikom primene vakcine protiv kovida-19.

– Stotine hiljada trudnica širom sveta su vakcinisane, bezbedno i efikasno štiteći se na taj način od kovida i dramatično smanjujući rizik od ozbiljnih bolesti njihove bebe – rekla je Džil Valton, izvršna direktorka Kraljevskog koledža babica u Velikoj Britaniji.

SZO napominje da bi trudnice trebalo da se vakcinišu “u situacijama u kojima koristi od vakcinacije nadmašuju potencijalne rizike – na primer, ako žive u područjima sa velikim brojem zaraženih”. Takođe, preporučuje i da žene koje doje treba da se vakcinišu ne prestajući sa dojenjem zbog vakcinacije, jer je mala verovatnoća da će ona predstavljati bilo kakav rizik za bebu.

03/08/2021 12:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments