Koje namirnice treba izbegavati u trudnoći?

11/10/2018 14:51

Koje namirnice treba izbegavati u trudnoći?

Šta trudnice treba da jedu, a šta ne? 

Stručnjaci savetuju trudnicama da izbegavaju sveže neoprano voće i povrće, kao i suhomesnate proizvode ili sirovo meso, jer ove namirnice mogu prouzrokovati toksoplazmozu.

Šta je toksoplazmoza?

Toksoplazmoza je bolest koja može izazvati slepilo i oštećenje mozga i srca deteta.

Od velike je važnosti da ono što trudnica jede ne utiče na razvoj organa deteta. Ginekolozi ističu da je zdrava ishrana tokom trudnoće važna, jer beba svu hranu prima kroz majčin krvotok.

Trudnicama se preporučuje izbegavanje namirnica koje su bogate masnoćama i šećerima, kao i one koje ne sadrže bitne prehrambrene sastojke. Namirnice kao što su sveži meki sir, nepasterizovano i nekuvano mleko, salata od svežeg kupusa i namazi mogu biti zagađeni bakterijom listerija. Ova bakterija izaziva listeriju, bolest koja može prouzrokovati pobačaj.

Isto tako, upotrebom određenih namirnica može biti izazvana i toksoplazmoza, bolest koja izaziva slepilo i oštećenja na srcu i mozgu.

Nedostatak belančevina i kalorija u trećem tromesečju trudnoće može ometati pravilan razvitak mozga, dok je nedostatak folne kiseline povezan s nekim anomalijama.

FOTO:www.health.qld.gov.au

11/10/2018 14:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments