Kako znati da kontrakcije nisu lažne?

05/02/2019 13:52

Kako znati da kontrakcije nisu lažne?

Sigurno su sve trudnice čule za čuvene Brekton hiks kontrakcije, ali da li znate kako ih razlikovati?

Brekston hiks kontrakcije su sporadične kontrakcije koje se nekad mogu desiti u vrlo ranoj fazi trudnoće. Ukoliko se pak dese u poodmakloj trudnoći, važno je naučiti razliku.

Brekszon kontraciju traju otprilike pola minuta i ne izazivaju neke ozbiljnije neugodnosti. A da li znate kada imate prave kontrakcije?

Kako znati da kontrakcije nisu lažne?

Glavne razlike Brekston hiks i običnih kontrakcija kriju se u periodici. Pored toga, prave kontrakcije prepoznaćete po bolu u abdomenu, donjim leđima inogama.


Traju oko 30 do 70 sekundi u redovnim intervalima, a kako se bliži porođaj, postaju učestalije.

Generalno, prave kontrakcije su bolnije od Brekston hiks, koje uglavnom ne uzrokuju jak bol.

Bol je lociran u abdomenu i donjim leđima, a može da se proširi i na noge. Brekston kontrakcije uglavnom pogađaju samo abdomen. Brekston kontrakcije uglavnom prestanu kad apromenite položaj tela. Prave kontrakcije ne.

Kontrakcije: Kada otići kod lekara?

Kada ste naučili razliku između pravih i lažnih kontrakcija, pratite učestalost i lokaciju bola. Uz to, ukoliko primetite vaginalnu krv ili vam pak pukne vodenjak, vreme je za odlazak u bolnicu!

Još jedan znak jeste povećani sekret, koji se uglavnom dešava nekoliko dana pred sam porođaj. Ukoliko osetite kontrakcije u trećem trimestru, takođe otidite kod doktora, jer možda dolazi do prevremenog porođaja.

05/02/2019 13:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments