Kako zapravo izgleda porođaj? (VIDEO)

01/03/2018 12:32

Kako zapravo izgleda porođaj? (VIDEO)

Porođaj protiče kroz nekoliko faza, a svaka ima svoje neprijatnosti na koje treba da se pripremite. U nastavku saznajte kako izgleda porođaj.

Prva faza porođaja

Prva faza porođaja počinje kontrakcijama i pucanjem vodenjaka. Ponekad, porođaj može da počne, a da vodenjak ne pukne. Takođe, može da se desi da dođe do krvarenja, koje nastaje usled širenja grlića materice.

Dužina ove faze zavisi od mnogo faktora, kao što su jačine kontrakcija, da li ste se pre toga porađali i sl. Kontrakcije i bolovi u ovoj fazi nisu jaki.

Kako odmiče ova faza, dolazi do jačih kontrakcija, grlić materice se u potpunosti širi, a beba se spušta u porođajni put. Kontrakcije su jake i oštre i traju do tri minuta. Uz to, možete osetiti mučninu, nagon za povraćanje i drhtavicu.

Druga faza porođaja

Druga faza porođaja započinje kada se grlić u potpunosti otvori. Tada, uz jake kontrakcije, dolazi i do nagona da se napnete i izgurate bebu. U tom periodu dolazi upravo do napinjanja i guranja bebe, a možete osetiti i nagon da izvršite veliku nuždu. Uprkos klistiranju, nekim ženama se desi da se u ovoj fazi unerede. Ovaj deo porođaja je i najbolniji, a na kraju, dolazi do samog porođaja i izlaženja bebe.

Treća i poslednja faza porođaja

U trećoj fazi porođaja, koja traje do pola sata, dolazi do izbacivanja posteljice. Tada se takođe napinjete i imate kontrakcije, ali to uglavnom traje kratko i nije toliko bolno.

Na kraju, dolazi do pregleda majke i deteta i konačnog upoznavanja.

U nastavku u videu pogledajte i animirani prikaz porođaja.

01/03/2018 12:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments