Sve što treba da znate o anemiji u trudnoći

24/06/2019 12:37

Sve što treba da znate o anemiji u trudnoći

Krv je tečnost koja nam je potrebna za život i kroz koju svi organi dobijaju kiseonik, elektrolite, vitamine i sve drugo što je neophodno za pravilno funkcionisanje organizma.

Baš zato, anemija, kao stanje u kojem telo ima manje crvenih krvnih zrnaca koji prenose kiseonik i gvožđe, je veoma opasna. Naročito tokom drugog stanja.

Anemija u trudnoći

Postoji nekoliko vrsta anemija u trudnoći, a to su:

  1. Anemija trudnoće. Tokom drugog stanja, volumen krvi žene se povećava, a to utiče da se koncentracija crvenih krvnih zrnaca smanji.
  2. Nedostatak gvožđa u trudnoći može da nastane uglavnom u poslednja tri meseca, jer fetus koristi majčina krvna zrnca da se hrani i razvija.
  3. Nedostatak vitamina B12 takođe može da nastane tokom trudnoće. Ovaj vitamin neophodan je za formiranje crvenih krvnih zrnaca i za sintezu proteina. Najčešće, od ovoga pate žene koje se konzumiraju meso.
  4. Nedostatak folne kiseline povezan je s manjkom gvožđa. Ova kiselina je inače važna, jer sprečava da fetus razvije brojne defekte mozga i kičmene moždine.

Simptomi anemije u trudnoći

Žene koje pate od anemije tokom trudnoće ne moraju uvek da ispoljavaju simptome anemije, ali postoji nekoliko simptoma koji su najučestaliji a to su: umor, vrtoglavica, kratak dah, bledilo kože, ubrzan srčani ritam, bledi nokti i dlanovi.

Kako se dijagnostifikuje anemija u trudnoći?

Anemija se uglavnom otkriva tokom prenatalnog pregleda, koji uključuje vađenje krvi, kada se proverava nivo hemoglobina.

Kako se leči anemija u trudnoći?

Lečenje zavisi od vrsta i ozbiljnosti anemije. Pored suplemenata gvožđa, lekar može preporučiti određen način ishrane koji uključuje namirnice bogate gvožđem kao što su zeleno, lisnato povrće, riba, meso, citrusno voće, cvekla, brusnice, mahunarke itd.

24/06/2019 12:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments