Sling marama ili nosiljka-kengur?

18/10/2022 12:06

Sling marama ili nosiljka-kengur?

Kako bebe vrlo lako naviknu “na ruke”, majkama je potreba dodatna pomoć, jer nisu uvek u mogućnosti da ih nose u naručju.

Naravno, postoje odgovarajuća pomagala, koja su pravi saveznici mamama, u svakoj prilici.

Marame i nosiljke

Žene su od davnina praktikovale vezane marame. Naime, tokom poljskih radova, one bi nosile bebe u specijalnim nosiljkama, maramama, kako bi im ruke bile slobodne za rad. Te iste marame, danas nazivamo sling-marame. Pored njih, roditeljima su na raspolaganju i kengur-nosiljke.

FOTO:thecozykangaroo.wordpress.com

Šta je bolje?

Bebe bi verovatno izabrale sling-marame, jer su na taj način bliže mamama. Kada je reč o nosiljkama, one baš i nisu udobne, pogotovo bebama koje su mlađe od godinu dana, jer se nosi okrenuta od osobe koja je nosi. Stručnjaci navode da ovaj položaj i nije baš povoljan, jer nije prirodan za bebin uzrast. Naime, nogice su opuštene, dok su kukovi još uvek u procesu formiranja.

Savetuje se roditeljima da ne praktikuju ovaj položaj do prvog rođendana. Kada dete poraste dovoljno da može da sedi, tada se može koristiti poseban model nosiljke, u kojoj se dete nosi na leđima ili na boku.

FOTO:www.jane-uk.com

Ukoliko bebu ipak nosite u “kenguru”, potrudite se da to vreme bude što kraće i samo kada je neophodno. Stručnjaci ne preporučuju duge šetnja sa bebom u ovoj nosiljci.

18/10/2022 12:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments