Koje su to negativne strane carskog reza?

16/11/2022 13:29

Koje su to negativne strane carskog reza?

Procenat od 15 odsto porođaja koji bi prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije trebalo da se obavi u svakoj zemlji, odavno je premašen.

Naime, u pojedinim državama skoro polovina žena odluči da se porodi na ovaj način.

Zašto samo 15 odsto?

Žene se na porođaj carskim rezom odlučuju zbog brojnih razloga, a jedan od njih je želja da se izbegne porođajni bol. Postoje i brojni bizarni razlozi, poput želje da se dete rodi određenog datuma.

Stručnjaci međutim ističu, da je prirodni porođaj najbolji za majku i za bebu. Carski rez bi trebalo da se praktikuje samo onda kada postoje medicinski razlozi za to.

Pogledajte i: Prirodni porođaj ili carski rez?

Zabluda je da su žene pošteđene bola, ukoliko se odluče na carski rez. Naime, nakon što anestezija prestane da deluje, rana boli kao i posle svake druge operacije.

Ali to nije sve.

Postoje, naravno i rizici od mogućih komplikacija, poput krvarenja, infekcije reza, embolije, tromboze, visoke temperature i trbušne šupljine.

Nakon carskog reza, majka i beba su satima razdvojene, a anestezija u pojedinim slučajevima može dovesti i do problema zastoja u nadolaženju mleka. Dešava se i da one majke koje imaju mleka, ne mogu da doje odmah zbog bolova.

Pogledajte i: Šta žene nakon carskog reza ne bi trebalo da rade?

Poznato je i to da žene koje se porode carskim rezom ostaju duže u porodilištu od onih koje su se porodile prirodnim putem, kao i da im je potrebno više vremena da se oporave od porođaja.

Bebe koje su došle na svet na ovaj način, lišene su kontakta sa zaštitnom bakterijom koja ojačava njihov imunološki sistem, a koja ih kasnije štiti od infekcija i astme. Pojedina istraživanja su pokazala da su povećane šanse da beba oboli od različitih vrsta dijabetesa.

16/11/2022 13:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments