Zašto beba plače

19/04/2018 13:46

Zašto beba plače

Bebe ne mogu da nam kažu šta im je potrebno, da li su gladne ili ih nešto boli, da li im je potrebna nega, mleko ili presvlaka, ali zato umeju da plaču. Bebin plač uglavnom je signal za majku, da je vreme za hranjenje, ali često signal i za neki drugi problem. Majke, nakon nekog vremena mogu da prepoznaju plač, pa čak i utvrde razliku u bebinim potrebama na osnovu istog.

Kada začujete plač, prvo ćete proveriti da li je beba gladna, a zatim i da li je pelena čista. Potražite znake bolesti, povreda ili infekcija. Obavezno izmerite bebinu temperaturu, u slučaju groznice.

Većina roditelja, pogotovo majke, ne žele da navikavaju bebe na ruke, ali ukoliko se beba rasplače, a proverili ste navedene stavke, uzmite bebu u naručje i laganim ljuljanjem, pokušajte da je smirite. Igračke, zvečke, šetnja i vaš glas, kroz pesmu i priču, verovatno će smiriti bebu.

Tehnika za smirivanje uplakane bebe, koju koriste roditelji širom sveta, zove se 5S. U pitanju je tehnika koja imitira matericu i uključuje sledeće korake: povijanje, položaj sa strane, ritmične zvuke, ljuljanje i sisanje.

Prema istraživanjima, izuzetno je važna brza reakcija kada dođe do plača. Bitno je da beba oseti vašu toplinu, sigurnost i nežnost. Takođe, bebe koje se drže u naručju duže, plaču manje, a postaju i nezavisnije.

Vrlo je moguće i da je uzorak plača, pojava grčeva – oni uzrokuju intenzivno plakanje. Grčevi mogu uslediti u drugoj nedelji starosti bebe i trajati tri do četiri meseca. Ukoliko ne možete da smirite bebu, konsultujte se sa lekarom.

19/04/2018 13:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments