7 pravila učenja deteta da koristi nošu

20/04/2023 11:10

7 pravila učenja deteta da koristi nošu

Odvikavanje od pelena je put kojim svaka beba i roditelj mora da prođe, ali koji su najbolji načini da to učinite?

Saveti koji se tiču ostavljanja pelena variraju, pa tako neki pedijatri savetuju da navikavanje na nošu počne kada beba počne da sedi (oko 6. meseca), dok neki lekari savetuju da se sa tim sačeka do 9. odnosno 12. meseca. U nastavku saznajte kojih pravila bi trebalo da se pridržavate.

Odvikavanje od pelena

Izaberite trenutak

Koliko će dugotrajan i mukotrpan proces odvikavanja od pelena biti zavisi od ćudi samog deteta. Neke bebe lako prihvate ovu promenu, dok sa drugom decom to ide teže. U proseku, prema svetkim pedijatrima, odvikavanje od pelena treba da se desi između 12. meseca i treće godine života.

Proveravajte na svaka dva sata

Kada dete prestane da koristi pelene, proveravajte da li je sve u redu na svaka dva sata. Pratite ponašanje svog deteta i ukoliko mu deluje da mu je neugodno ili da ga nešto boli, možda je vreme da obavi nuždu. Neka deca trpe baš iz razloga što ne žele da obavljaju nuždu u nošu i čekaju do poslednjeg trenutka.

Morate oboje biti spremni

Pored toga što dete mora biti spremno da se odvikne od pelena, na proces učenja koji, kako smo već naveli, može biti stresan i dugotrajan, morate biti spremni i vi. Ne žurite i ne upoređujte se sa drugim majkama i njihovom decom, slušajte svoju intuiciju i pratite ponašanje i razvoj svog deteta.

Pročitajte i… Devojčice ili dečaci: Ko pre nauči da ide na nošu?

Neka budu uzbuđeni

Napravite veliku stvar od korišćenja noše i neka se dete oseti posebno što više ne nosi pelene.

Ne očekujte brze rezultate

Ne stvarajte pritisak i sebi ni detetu. Nekima treba dva dana da se naviknu na nošu, dok se je sa nekom decom proces navikavanja mnogo duži.

Nagrađivanje

Prilikom svakom obavljanja nužde nagradite dete, da li slatkišem, sitnim poklonom ili nekom vrstom nagrade koja će dete podstaći da se s lakoćom odvikne od pelena.

Budite uporni

Na kraju, možda i najvažnije, jeste da budete uporni i da ne dozvolite da vas išta obehrabri.

20/04/2023 11:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments