Idealno za bebe: uspavanke u mračnoj sobi

05/04/2021 12:48

Idealno za bebe: uspavanke u mračnoj sobi

Istraživanje “Harvard Music Lab” potvrdilo je teoriju da deca najbolje reaguju na zvuk uspavanki. Kako se navodi, uspavanke usporavaju rad srca deteta, a to utiče na mirno i duboko disanje. Bebe vole melodije koje se ponavlju, koje su lagane i opuštajuće. Jedino važno, kada se radi o uspavankama je da ih peva bebama draga osoba na čiji je glas navikla, jer se tako osećaju sigurno.

Naučnici kažu i da nije važno da li roditelji znaju da pevaju niti da li su im poznate reči uspavanki, važno da beba čuje poznat glas. Takođe, ukoliko roditelji izmisle pesmu treba da je ponavljaju, ukoliko žele da im deca zaspu.

Spavanje

A što se samog sna tiče, studije pokazuju da bebe starosti do jedne nedelje spavaju i do 16 sati dnevno, dok će u prvoj godini života spavati oko 13 sati na dan. Sa tim u vezi je i teorija koja kaže da bebe sanjaju više nego odrasli. I bebama je potreban san kako bi se obnovilo telo i svi, deca i odrasli, prolaze kroz ciklus spavanja: najpre lagano spavanje, pa dublji san (tada se mozak odmara i oporavljaI i ponovno vraćanje u laganiji san.

Svaki od pobrojanih ciklusa traje oko 90 minuta, s tim što su kod beba mnogo kraći, te one prelaze iz laganog u duboki san na svakih 50 minuta. I upravo im taj vremenski interval daje mogućnost da više sanjaju. Stručnjaci tvrde i da bebe sanjaju još u majčinoj utrobi. A kako navode “snovi pomažu bebama da shvate svoja iskustva”. Beba može da čuje i osetiti miris dok je u materici i u tom periodu, a tokom spavanja, ona obrađuje svoj amnionski svet i pokušava da mu da smisao. To nastavlja da radi i posle rođenja.

pročitajte još i koje stvari beba nauči pre nego što se rodi

Bebe ne mogu da prepričaju svoje snove, ali postoje određeni tragovi koji pokazuju da su sanjale. Ako je beba posle buđenja srećna i nasmejana, imala je dobar san, međutim ako je uznemirena i plače, moguće je da obrađivala manje lepa iskustva. Tri ključna znaka da beba sanja su trzanje, osmeh i pomeranje očiju.

Naučnici sa Univerziteta u Ajovi misle da, ako se beba trza tokom spavanja, moguće je da pokazuje na kojoj fizičkoj veštini radi. Preciznije, ako beba trza vrat, možda će uskoro biti u stanju da podigne glavu kada je budna. Spontani osmeh tokom spavanja ukazuje da beba uživa u REM fazi sna. A da beba definitivno sanja, vidi se po pomeranju očiju ispod kapaka. Naučnici sa Univerziteta u Tel Avivu povezali su pomeranje očiju napred nazad sa menjanjem scena u snu.

Greške roditelja

Lekari skreću pažnju na činjenicu da nedovoljno sna kod beba i dece može dovesti do problema sa govorom i hiperaktivnosti. A kako bi se to izbeglo, roditelji treba da prepoznaju i greške koje prave. Na listi stvari koje ne radimo dobro je i da beba nema rutinu spavanja. Uspostavljanje rutine pomaže da se beba smiri i brže zaspi. Važno je držiti se rasporeda kako bi dete naučilo kada je vreme za spavanje i kako bi kasnije uspavljivanje postalo lakše i brže.

Ukoliko se deca u toku dana umore, odnosno budu zauzetija lakše će zaspati. Zato je neophodno bebu uključiti u što više aktivnosti: pričajte im, pevajte, pričajte im, vodite u šetnje… Pedijatri kažu i da ne treba čekati predugo da bebu stave na spavanje. Nikako ne dozvoliti da bebe počnu da plaču kako bi išle na spavanje. Postoje i drugi znakovi koji ukazuju da se bebi spava: mršte se ili šakama trljaju oči i uši.

Kao što smo pisali, noćno svetlo šteti snu uopšteno. Mrak je taj koji deluje smirujuće i koji podstiče proizvodnju melatonina, hormona koji pomaže u regulaciji sna. Isto tako, bebe ne treba da spavaju u zvučno izolovanoj sobi. Jer, ako se na tu tišinu naviknu, kasnije može stvoriti velike poteškoća sa spavanjem. Preporučljivo je da se koristite uređaje koje stvaraju tihu buku kako bi pomogli bebi da lakše zaspi.

 

05/04/2021 12:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments