Kako da razgovarate sa svojim detetom o COVID-19

07/04/2020 09:25

Kako da razgovarate sa svojim detetom o COVID-19

Strah, nesigurnost, pitanja, neizvesnost, nestrpljenje, konfuznost – sva ova osećanja su pogodila i vas, ali i vaše dete, zajedno sa pandemijom korona virusa.

Stručnjaci su dali neke savete kako da komuniciramo sa detetom u kontekstu svega što se dešava.

Ako vas dete pita šta se dešava, zašto smo u izolaciji, zašto ne rade škole i zašto ne može da se druži, je u stvari dobro, tvrde stručnjaci.

Prema njihovom mišljenju najbolji način da se smirimo i držimo anksioznost pod kontrolom jeste da odgovorimo na pitanja, ali da ne ulazimo previše u detalje.

Ne treba da brinete ni ako vaše dete nije postavilo ni jedno bitanje u vezi aktuelne situacije. Mnoga deca ne shvataju ovo ozbiljno i zadovoljna su činjenicom da ne idu u školu. Nekim odgovara i to što ne mogu napolje, pa samim tim mogu duže da sede za kompjuterom, tabletom, telefonom ili televizorom.

Možda se drže lekcije koju su naučili u crtaćima: sve će proći i nema potrebe za brigom.

Ako objasnite ukratko detetu šta se dešava, nećete mu time pokvariti bezbrižnost detinjstva. Treba samo da prilagodite razgovor uzrastu vašeg deteta. Objasnite mu jasno zašto je potrebno da bude u kući i kako očekujete da se ponaša.

Pošto ne možete da kontrolišete pandemiju, potrudite se da držite pod kontrolom ono što možete: koliko često perete ruke, šta jedete i koje suplemente uzimate, da li spavate dovoljno, da li ste dovoljno fizički aktivni i u zatvorenom prostoru, da li vaše dete uči i napreduje sa gradivom.

Iskreni razgovori o ovoj situaciji, sa kojom se niko od nas dosad nije susreo, će ih smiriti. Jako je bitno da u ovim trenucima imaju osećaj da mogu da se oslone na roditelje.

Najbitnija stvar koju neki roditelj može sada da uradi jeste da drži pod kontrolom svoje misli, da ne preteruje sa negativnim reakcijama i da ostane smiren, zato što na decu jako utiče to kako se njihovi roditelji osećaju i kako se ponašaju.

Dok je cela porodica na okupu, možda bi trebalo da se skoncentrišete na pozitivnu stranu svega toga i da osmislite kako da kreativno i konstruktivno provedete vreme zajedno. 

07/04/2020 09:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments