Da li baba i deda mogu da budu strogi?

07/05/2020 15:02

Da li baba i deda mogu da budu strogi?

Posle vesti o roditeljstvu, najlepša vest na svetu je da će neko postati baba i deda. 

Kada se dete rodi, pa i kasnije dok raste i stasava, sigurno ste uhvatili sebe više puta da nešto zamerate u postupanju svojih roditelja u odnosu na to kada su oni bili na vašem mestu. Da li je to normalan sled okolnosti i šta se najviše zamera?

U vreme dok je beba još u stomaku, bake se gotovo kunu kako neće dopustiti da im unuče bude „razmaženo“. Praksa pokazuje suprotno, jer baka i deka su najmanje stroga bića na planeti.

Prvo što je zaista tako – oni imaju više vremena sada nego kada su odgajali vas. Međutim, to se može i objasniti. Dok roditelji rade i nose sa posla kući probleme, zadatke, planove i ideje, bake i deke koje su u penziji, a čuvaju vašu decu. Dete više želi baku nego vas? To je faza! U ovoj fazi su majke zbunjene. Javlja se osećaj krivice i ljubomore, preispitivanja sebe o tome da li baš mora tako i da li pružate dovoljno vremena, ali je potrebno samo pustiti da prođe period koji se dešava, gde se dete vraća na bliskost sa majkom.

Sledeća stvar koju morate imati na umu je da između vas i roditelja pršti od generacijskog jaza

I dok ste vi bili dete, kasnije tinejdžer, niste mogli da se složite sa roditeljima, recimo, o dozvoli za planinarenje sa društvom ili nekim sličnim situacijama. Vremena su zaista drugačija, a vaspitanje je temelj svake osobe, koje u kasnijim godinama može da predstavi kočnicu u komunikaciji, nerazumevanje, a nekada i sukob.

Gotovo uvek ćete dolaziti u sukob sa bakom i dekom oko kažnjavanja deteta, oko reagovanja na bolest, oko načina na koji prolazite njihov tinejdžerski period i ostale stvari. Oni, najčešće, imaju više vremena i strpljenja za vašu decu.

Roditelji imaju potpunu odgovornost za dete. 

Na kraju dana, baka i deka će otići kući, a dete je sa vama i vi nastavljate da primenjujete model koji ste uspostavili. Zato je jedan od načina na koji možete da predupredite neslaganje, kada je već neophodno da pomognu, a i potrebno je da unučad provode vreme i sa njima, samo da se ta dva pravca ne sukobljavaju na očigled deteta.

Na primer, pravila kojih se pridržavate u svojoj kući ne smeju da budu prekršena kad su mališani kod deke i bake (ne jedu slatko posle pet, recimo). 

Ukoliko oni i dalje preteruju, nije strašno ako uspostavite jasne granice koje mogu da budu sankcija usmerana i prema njima: naglasite im kako ćete smanjiti broj dolazaka ako ne promene svoje ponašanje. 

Na kraju, baka i deka ne moraju da budu strogi. To nije u njihovom „opisu posla“. I nije svako njihovo ponašanje za osudu – imajte to na umu pre nego što odreagujete u bilo kom uzrastu deteta. 

07/05/2020 15:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments