Utiču li društvene mreže na razvoj mentalnih oboljenja kod dece?

11/08/2021 15:35

Utiču li društvene mreže na razvoj mentalnih oboljenja kod dece?

Prema zvaničnim podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku, deca koja provode više od tri sada svakog dana na društvenim mrežama, nalaze se u duplo većem riziku od mentalnih oboljenja. 

U izveštaju je prikazana statistika prema kojoj se kod mladih ljudi, koji provode mnogo vremena na pojedinim društvenim mrežama, manifestuje veći nivo emocionalnih problema, loše ponašanje i hiperaktivnost.

Vreme na društvenim mrežama

Naime, tokom 2012. i 2013. godine oko 56 odsto dece provelo je oko 3 sata na društvenim mrežama, dok je 8 odsto njih provelo više od tog perioda tokom jednog školskog dana.

Od 2012. do 2013. godine 1 od 10 devojčica, provela je više od tri sata na društvenim mrežama u poređenju sa samo 5 odsto dečaka.

Izveštaj ističe i povezanost između vremenskog razdoblja provedenog na društvenim mrežama i ponašanja dece koje ukazuje na probleme mentalnog zdravlja.

Deca koja su provela više od tri sata na društvenim mrežama, tokom školskog dana su zabeležila poteškoće u napredovanju u odnosu na decu koja ne koristie društvene mreže, odnosno ne provode vreme na njima.

Stručnjaci navode da su društveni mediji sveprisutna obeležja savremenog života i da mogu doprineti povoljnom uticaju, kao što je povezivanje sa dragim ljudima. Međutim, te iste mreže mogu predstavljati izvor poređenja u društvu, virtualnog zlostavljanja, vršnjačkog zlostavljanja i izolacije.

Druga istraživanja su otkrila vezu između vremena koje dete provede ispred ekrana i viših nivoa emocionalnog stresa, depresije i anksioznosti.

11/08/2021 15:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments