Da li je sunčanje zdravo?

16/07/2020 11:07

Da li je sunčanje zdravo?

Koliko je sunce zdravo ili nije? Da li možemo bez njega? Šta je preterivanje, a šta potreba organizma?

Zlatni zraci vladaju ovim letnjim mesecima. Sad su na vrhuncu i izazivaju nas da nam pomiluju kožu, da nas ugreju i da dobijemo onu srećnu boju po kojoj pamtimo letnje dane…

Koliko su sunčevi zraci zapravo za nas dobri?

Sve u prirodi što postoji u izvornom obliku , nepromenjenom od strane čoveka ne može biti loše. Doduše jako je malo ostalo stvari koju ljudska ruka nije dotakla i nekako pokvarila. Takva je priča i sa Suncem. Ozon je kao što znamo, u znatnoj meri oštećen i propušta previše štetni UVA I UVB zraka koje ne prijaju našoj koži, kosi, očima. Preparati sa zaštitnim faktorom u službi odbijanja štetnih zračenja pomažu ali umerenost je prava mera zdravlja i u ovom slučaju. Izlažite se sunčevim zracima u ranim jutarnjim satima i kasnim večernjim i pri tome štitite telo visokim zaštitnim faktorima koji ne iritiraju kožu.

Opet Sunce je ogroman faktor postojanja života, razvitka, opstanka. I na nas deluje kao i na biljke. Za život neophodan vitamin D – kalciferol, oslobađa se iz kože, gde je deponovan i ulazi u krvotok i limfu samo procesom izloženosti tela sunčevim zracima. Kalciferol je zadužen za metabolizam kalcijuma u organizmu što dovodi do metaboličke ravnoteže, prevencije osteomalacije i osteroporoze. To znači da smo mi bez sunca krhki i porozni. I ne, ne možemo veštački zameniti našu toplu planetu života, teško možemo nadonaditi njeno dejstvo a ne izlagatoi se zlatnim zracima i isto tako teško izvagati benefit i štetnost.

Uzivanje u Suncu treba da bude prirodno, ono iz zahvalnosti i sa mislima o isceliteljkom dejstvu ove tople lopte, nikako egzibionističko, preterano i naglo. Priroda nam uvek šalje nazad iste vibracije koje i mi šaljemo njoj.

16/07/2020 11:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments