Kako društvene aplikacije utiču na poremećaj u ishrani?

31/08/2020 14:58

Kako društvene aplikacije utiču na poremećaj u ishrani?

BBC News je nedavno uradio istraživanje na temu sadržaja o gladovanju, problemima u ishrani, fenomenu prevelike mršavosti kao trendu i kako to utiče na jednog prosečnog tinejdžera, rezultati su zapanjujući.

Tinejdžersko doba je ono najosetljivije, kada osoba preplavljena hormonima i zbunjena gomilom odluka koju mora da donese – treba da napusti detinjstvo i postane odgovorna i samostalna jedinka. Baš tad i telo i mozak trpe velike promene i u ovom dobu zbunjenosti i haosa informacija koje šalje samo telo, pa bi bilo poželjno da bar iz spoljašnje sredine stižu malo jasnije poruke. 

Tinejdžeri novog doba usmerenje traže u sve-prisutnim medijima. Oni su im sve- društveni rumovi, izvor informacija, stil života, enciklopedija, dokumentarni i obrazovni portal ali i razonoda. Često je u prelaznom dobu kada su mladi ljudi opterćeni mnoštvom obaveza i informacija ovo sve zbrkano.

Najnoviji fenomen društvene platforme je „Tik- Tok“. To je sad mešavina facebooka, instagrama i Pinteresta- koji su bili popularni prethodnih godina. Aplikacija izbacuje gomilu klipova prema tome šta „lajkujete“ i postavite u samom profilu kao „intresovanja“. Često se „heštagovi“ podudaraju ili ih ima više ili su sinonimi slični a tematika klipova i malo ili mnogo drugačija od željene. 

Tinejdžerka stara 17 godina, Elidi Biset, koja je uključena u BBC istraživanje je prosečna devojka koja je ranije imala problema sa težinom. Devojka se koristi aplikacijom Tik- Tok. Često lajkuje klipove o zdravoj ishrani ili vežbama, a u intresovanjima je i navela isto. Uskoro su počeli da joj iskaču, u velikom broju, zastrašujući klipovi o anoreksičnim ljudima, težine granične za preživljavanje, koji obećavaju da će za svaki „lajk“ ili sviđanje, gladovati po sat vremena. 

Tik- Tok se trudi da- u cilju da obezbedi zdravu etičku i moralnu sliku i time povoljno utiče na razvoj mlade generacije, ukloni sve sadržaje koji naglašavaju da je prihvatljivo nešto što može ugroziti zdravlje ili dovesti u opasnost ljude ili životinje, biljke, ekosistem, okoliš.

Sadržaji koji etički, moralno ili bilo kako drugačije nisu prihvatljivi administratori aplikacije sistematski uklanjaju a za vas, ako ipak nabasate na nešto što će vas uznemiriti, možete da izaberete opciju „ne intresuje me“. Ukoliko se pak javi nešto što bi bilo neprikladno za širi auditorijum, budite društveno odgovorni i pošaljite administratorima da to uklone, kao što je uradio i istraživački tim BBC koji je istraživao fenomen veze poremećaja u ishrani i aplikacije Tik- Tok.

31/08/2020 14:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments