Kako odabrati pravu rasu psa?

29/07/2020 10:21

Kako odabrati pravu rasu psa?

Kažu da pas donosi radost i slogu u kuću, da pomaže deci da odrastu u empatične i dobre ljude, razviju navike brige i odgovornosti, ljubavi i pažnje i nauče da je usmeravaju na drugo biće.

Danas je vrlo moderno imati ljubimca. Tačnije brz stil života nam ostavlja malo prostora za prijateljstva i porodicu, a naš verni drug mašući repom verno čeka posle posla.

Najčešće se odlučujemo za psa, koji bi nas i malo poterao da prošetamo, potrčimo ili se poigramo i koji je svako najprivrženiji čoveku od koga u potpunosti zavisi.

Kako da odaberemo rasu i karakter, osobenost psa koji će biti deo naše porodice?

Sasvim običan pas bez pedigrea, mešanac, popularno DODŽ 

Učinićete jedno divno delo za ovu životinju, a i društvo ako ovu dušu koja se teško snalazi u našem svetu a bez naše pomoći i brige, udomite sa ulice ili prihvatilišta, a on će vam biti večno zahvalan. To su pametni psi nepoznate etiologije pa nas njihov izgled i veličina kao i karakter mogu iznenaditi. Dobrobit sem ljubavi i neizmerne pažnje koje će vam ovo pametno i zahvalno biće pružiti jeste i to što su ovakvi psi zbog genetike uglavnom otporniji na bolesti i loše uslove na koje su njihovi preci navikli boraveći gladni i žedni na ulici.

Mali psi rase Jorkširski terijer, Maltezer, Pudle, Bišon, Špic, Pekinezer

Ovo su mahom osetljivi psi kojima treba posebna pažnja. Veoma su vezani za vlasnika ili porodicu. Zbog sitne građe i delikatnih kostiju morate ih posebno paziti pri igri sa decom i drugim psima, njihova skeletna struktura takođe ne podnosi preteranu gojaznost pa ishrana mora biti zdrava i umerena nekad i posebna zbog osetljivog metabolizma. Njihova divna dlaka je ulavnom poput kose i oni se ne linjaju pa su pogodni za one alergične na dlaku. Opet ovaj tip dlake iziskuje redovno održavanje, češljanje i šišanje. Imaju loše zube koji se neguju kao kod čoveka jer ne mogu jesti kosti. Šetnja je umerena skladna njihovoj veličini. No ovi psi su pravi mali pametni cirkusanti i zabavljači, brzo uče razne trikove i preslatki su pri izvođenju istih.

Veliki pas tipa ovčar, bernski pas, hrt, doberman, retriver, labrador, lovački psi, terijeri

Retriveri i labradori su često veseli psi dobre naravi i važe za idealnog psa za decu. Dokazano je da većina pasa ustvari poprima ulogu roditelja i zaštitnika deci u porodici. 

Ovo su psi puni energije. Iziskuju duge šetnje i istrčavanja, neumorne sate igre i bacanja loptice ili drva. Vrlo lepo se mogu disciplinovati gde je sve stvar vašeg vaspitanja. Izuzetne su oštrine uma i većinom velike empate. I pored linjanja i brljanja kako uvek ostaju na nivou deteta od dve godine ovi psi su vredni svega toga sa gomilom pozitivne energije, dinamike i neizmerne ljubavi koje su spremni da nam pruže.

29/07/2020 10:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments