Ženska planinarska grupa „Las Cholitas“

05/01/2021 11:18

Ženska planinarska grupa „Las Cholitas“

Žene širom sveta se i dalje na razne načine bore za svoja prava. Često su te borbe veličanstvene i herojske. Poražavajuće je jedino što i dalje moraju da se bore. U najgorim su pozicijama žene u nerazvijenim društvima, pored drugih borbi, kao što su borba za preživljavanje moraju da vode i boj za svoja prava i da to urade kao obavezu za buduće generacije, a sredstva su skoro nepostojaća. Prvi heroji nađu način i ne traže izgovore, a baš to su ove žene.

Grupa žena iz Bolivije se 2019. godine u narodnoj nošnji popela na Akonkagvu, najviši vrh Južne Amerike, visine neverovatnih 6.962 metra.

Uvod u njihovu avanturu počeo je još 2014. godine, kada je čak 12 žena, uzrasta od 42 do 50 godina, rešilo da se popne na vrh – Huajana Patosi, koji se nalazi na visini 6.081 metar.

U Boliviji kao i u mnogim drugim južnoameričkim zemljama vlada kult mačizma, devojčice i žene se posebno obeshrabruju da učestvuju u muškim aktivnostima. Tako je ovim hrabrim ženama rečeno da „žene nikako ne treba da se penju na planine“. Do tad je većina iz ove grupe žena radilo kao kuvarice u visoko- planinskim kampovima gde su njihovi muževi radili kao vodiči.

U ogromnoj želji da nešto promene, napravile su žensku planinarsku grupu „Las Cholitas“ i organizovale svoju prvu uspešnu ekspediciju u narodnoj nošnji na vrh Huajana Patosi.

Od tog dana počele su da im se pridružuju i ostale devojke i žene, a one su nastavile da se penju po najvišim vrhovima Južne Amerike u narodnoj nošnji, svakodnevno se boreći za svoja prava u zemlji mačizma i svetu muškaraca. Ova grupa žena svakodnevno pravi sve veći korak u ohrabrivanju žena da su sposobne za šta god požele, bilo da je to neki zanat, sport ili avantura. Ne postoje muška i ženska zanimanja niti aktivnosti. Pol nas ne ograničava ni u željama niti namerama.

05/01/2021 11:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments