Kako mirisi reaguju na naše raspoloženje?

11/08/2020 13:59

Kako mirisi reaguju na naše raspoloženje?

Igramo se eteričnim uljima i mirisima primećujući da oni izazivaju različita raspoloženja, boljitke, ubrzavaju ili usporavaju puls, šire zenice i izazivaju različite nekontrolisane reakcije tela.

Neke mirise vezujemo za uspomene pa ih volimo ili nepodnosimo. Na druge samo telo reaguje.

Koji mirisi i kako reaguju na naše raspoloženje?

Narandža

Citrusi inače osvežavaju svojim reskim mirisima. Narandža dodatno podiže raspoloženje i veseli. Većini je miris narandze topao i primamljiv, a naučno je dokazano da podiže raspoloženje. Dodajte malo eteričnog ulja narandže u vašu kupku ili kupite sveću sa mirisom narandže kako biste uneli vedrinu u vaš dan i dom.

Vanila

Ova voljena sladunjavica sem što opušta i mazi svojim mirisom i jako dobro kamuflira neprijatne mirise. Sa tim razlogom je upravo miris ovog cveta najčešći sastojak osveživača vazduha i omekšivača rublja. Čak su ga i drevni egipćani često koristili pogotovo prilikom procesa mumifikacije, a i kao opijajući miris parfimisanih ulja drevnih lepotica.

Bosiljak

Ovo začinsko bilje je kažu i veoma jak afrodizijak za muškarce. Na žene, zanimljivo, deluje potpuno drugačije- smiruje ih. Zato je dobro da ovo ulje uvek imate u torbici kako je veoma delotvorno za smirenje i potiskivanje anksioznosti, kod napetosti i glavobolja.

Cimet

Cimet je jak začin antiseptičkog dejstva, veoma dobar i za podsticanje cirkulacije i karsiovaskularnih tegoba. Njegov miris nas asocira na zimu i kolače kojima se u vreme praznika često dodaje. Samim tim je omiljeni „ budilnik“ nežnih uspomena iz detinjstva i lepih emocija koje neguje prazničenje. Opor je i gorak pa ga ne podnose svi dobro u velikim količinama.

Jasmin

Miris Tunižanskih ulica gde je ova biljka znak dobrodošlice. Prijatan, sladunjav, a svež miris belog cveća prija većini noseva i prilika, čak je omiljen i kod osetljivog dečijeg nosića.

Eukaliptus

Miris intenzitetom jači od mente ali sličnog tona. Izuzetno dobro utiče na prokrvljavanje tela, pojačavanje cirkulacije i samim tim udisajem lepo zagreva telo u zimskim hladnim danima. Reskim mirisom pročišćava disajne puteve i deluje kao blagi antiseptik. Za nekog je ovaj miris nepodnošljiv i prejak a alternativa je nana.

Kombinacija bosiljka i mente je odlična kod suzbijanja migrena, a cimet i narandža umeju stvoriti pravu idilu doma.

11/08/2020 13:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments