Razmišljate u koju boju da ofarbate dečju sobu? Saznajte sve o psihologiji boja!

16/12/2021 14:08

Razmišljate u koju boju da ofarbate dečju sobu? Saznajte sve o psihologiji boja!

Boje i te kako utiču na naše raspoloženje, pa dok nas jedne uspavljuju, druge nas drže budnim ili nas pak čine agresivnim. U nastavku saznajte sve o psihologiji boja i na osnovu toga, odlučite se za idealne nijanse za dečju sobu.

Boje u dečjoj sobi

Bela boja

Bela boja je simbol čistoće, a u samom prostoru ga čini većim. Isto tako, koristi se da istakne određene aspekte prostora. Međutim, ona može delovati sterilno, prazno i nelagodno, jer asocira uglavnom na bolnice.

Crvena boja

Ova boja simbol je topline, komforna i ljubavi. U nama budi snagu, ali i razdražuje, pa se ne preporučuje za spavaće sobe.

Zelena boja

Zelena boja se pokazala kao efektna u poboljšavanju sposobnosti čitanja. Isto tako otklanja stres, a neka istraživanja su pokazala da osobe koje su okružene ovom bojom imaju ređe bolove u stomaku.

Plava boja

Ova boja idealna je za spavaću sobu, jer daje osećaj mira, uspavljuje i opušta. Nijanse ove boje smanjuju otkucaje srca. Isto tako, može da se koristi i u radnim sobama, jer utiče na produktivnost. Uz to, a ovo je savet za mame, plava boja smanjuje apetit, pa nutricionisti često savetuju svoje pacijente da jedu upravo iz plavih tanjira. 🙂

Žuta boja

Ova boja može da dovede do besa, a studije su pokazale da bebe u prostorijama koje su okrečene u žuto češće i duže plaču. Stoga izbegavajte ovu boju za dečju sobu.

Ljubičasta boja

Ove boje treba da se klone ljudi koji pate od depresije, jer ljubičasta utiče na povećanje depresije i neraspoloženja.

Roze boja

Mame uglavnom biraju ovu boju za sobu za devojčice. Međutim, ova boja može da dovede do razdražljivosti, pa je izbegavajte u sobi za spavanje.

16/12/2021 14:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments