Upoznavanje sa muzejima Beograda

26/08/2020 10:25

Upoznavanje sa muzejima Beograda

Beograd kao glavni grad sadrži veoma bogat društveno kulturno-umetnički sadržaj. Kroz ulice glavnog grada imamo privilegiju i da obiđemo nekolicinu kulturno – umetničkih, istorijskih, tematskih i memorijalnih muzeja.

Kroz postavke muzeja možete sasvim pristojno upoznati istoriju našeg naroda, a i ovih prostora, i šire. Kažu da je sakupljanje i izlaganje zbiraka i kolekcija koje opisuju istoriju i život u Beogradu počelo davne 1844. godnine uz tadašnjeg ministra prosvete Jovana Steriju Popovića.

Sledeće eksponate možete videti samo u Beogradu:

U Muzeju Afričke umetnosti– možete videti neobičnu „Bogorodicu sa Hristom“ iz Etiopije. Reč je o crnoj Bogorodici a pri poseti muzeju ćete dobiti detaljniji opis o kulturi Afrike i kolevci čovečanske kulture u svoj svojoj mističnosti i raznobilju.

U Muzeju knjige– možete pogledati srpski prevod knjige iz 1813. godine „Policija po izloženju“, sa potpisom samog kneza Mihaila Obrenovića. A jedna od atrakcija ovog muzeja je i knjiga čije je korice oslikao slon.

U muzeju Nauke i Tehnike– nalazi se „Beogradsk šaka“ Instituta Mihailo Pupin 1963. godine- to je prva robotska šaka na svetu napravljena i to baš u Srbiji.

Čuveni Muzej Jugoslavije i šetnja kroz zemlju koja je donosila radost ne tako davnim generacijema, bilo bi lepo da ga posetite sa nekim od članova porodice koji je ovo vreme preživeo, divna šetnja kroz srećnu istoriju i jedna od priča- „Potrošačka korpa 1958. godine“ , nalazi se na Cvetnom Trgu.

Muzej Nikole Tesle i njegovo blago– „Kolumbovo jaje“-indukovani motor u obiku jajeta, to je izum koji je Tesla posvetio čuvenom dobrom čika Jovi- Jovanu Jovanoviću Zmaju

Etnografski muzej– Gusle- drevni instrument i poslužena priča o istom kao i drevna priča o etnologiji, kulturi i bivstvovanju našeg naroda kroz istoriju.

Veliki Narodni muzej– ako niste znali i Beograd ima mumiju- Nesmina, sveštenika iz Akhima. Pored mumije muzej je zaista veoma nogat eksponatima i pričama iz setske i domaće baštine.

26/08/2020 10:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments