Treba li treći krajnik da ostane?

14/10/2022 13:24

Treba li treći krajnik da ostane?

Deca koja imaju treći krajnik, uglavnom imaju u probleme sa otežanim disanjem kroz nos, hrkanjem, suvim i otvorenim ustima.

Stručnjaci ističu da može da se javi slab apetit, upala ušiju i sinusa.

Problematični treći krajnik – treba li ga vaditi?

Roditelji se nalaze u dilemi – da li da izvade upaljeni krajnik?

Stručnjaci objašnjavaju da treći krajnik predstavlja prvu liniju odbrane organizma od mikroorganizama, koji u grlo ulaze kroz nos. Međutim, on svoju funkciju vrši samo onda kad je zdrav.

Kada je bolestan, treći krajnik više ne čuva dečiji imunitet. Naprotiv, ukoliko ga predugo čuvate, može dovesti do ozbiljnih problema.

Promene na krajniku prvo se uočavaju kroz promenjen izgled i crte lica, odnosno kroz stalno držanje otvorenih usta. Ako je krajnik dugo upaljen, može oštetiti sluh i ostaviti posledice po kasnije zdravlje.

Specijalista otorinolaringologije donosi odluku o vađenju trećeg krajnika na osnovu detaljnih pregleda. Vađenje trećeg krajnika spada u operacije kod kojih je rizik od komplikacija minimalan.

Nakon nekoliko dana, dete treba da konzumira dosta tečnosti, a hrana mora biti lagana, te se preporučuju supa, čorbe, banane, pire krompir, barena jaja, sok od jabuke.

Dete ne treba na silu vraćati na stari režim ishrane, već kada ono oseti da je spremno da ponovo da jede hranu koju je jelo pre operacije.

14/10/2022 13:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments