Trudnice pored kafe i čaj može da ima štetne posledice po dete!

04/02/2019 13:04

Trudnice pored kafe i čaj može da ima štetne posledice po dete!

Uvreženo je mišljenje da kafa može da ima štetne posledice po bebu dok je još u stomaku, ali da li znate da ni čaj u ovom slučaju nije ništa bezbedniji?

Glavni sastojak kafe, kofein, može da utiče na plod, da ubrza rad srca kod bebe u stomaku i da ugrozi zdravlje bebe. Međutim, pored kafe, kofein se nalazi i u čajevima i to u mnogo većoj količini.

Čaj u trudnoći

Naime, dok kafa sadrži oko 39% kofeina, čaj ga ima u 48%. Istraživanja su pokazala da su žene koje su tokom trudnoće konzumirale veće količine kafe i čaja, povećale rizik od toga da orde dete s abnormalno malom kilažom ili pak su povećavale rizik od prevremenog porođaja.

Pročitajte i… Kofein u trudnoći

Razlog se krije upravo u kofeinu, kažu naučnici. Doktori savetuju da trudnice mogu da popiju jednu šoljicu kafe dnevno, bez bojazni da će ugroziti plod. Međutim, mnogi ljudi zanemaruju činjenicu da čajevi sadrže veće količine kofeina pa u njemu uživaju u prekomernim količinama.

Savet je da se odlučite da li ćete dnevno popiti šoljicu čaja ili kafe i da se pridržavate spomenutog pravila da je jedna šoljica sasvim dovoljna.

04/02/2019 13:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments