Skriveni znakovi anksioznosti kod dece

08/02/2018 12:28

Skriveni znakovi anksioznosti kod dece

Anksioznost je jedno od najčešćih psihičkih oboljenja, od kojeg ne boluju samo odrasli. Ipak, deca ređe otvoreno pričaju o onome što ih muči. Na svu sreću, postoje suptilni znakovi koje možete da prepoznate.

Znakovi anksioznosti kod dece

Preterano igranje video-igara

Mnoga deca, beg od stvarnosti traže upravo u virtuelnom svetu. Ukoliko vaš mališan traži da gleda crtane filmove ili da igra igre na tabletu ili kompjuteru i to čini veći deo slobodnog vremena, moguće je da se bori sa nekim teškim emocijama i traži beg od stvarnosti.

Pokušava svima da ugodi

Deca sa anksioznošću boje se osećaja da su nekoga izneverili ili razočarali i čine sve da udovolje, makar to bilo i na njihovu štetu.

Prečesto pranje ruku

Neka istraživanja pokazala su da neka deca ne znaju kako da izađu na kraj sa anksioznošću ili ih je sramota, pa to nadomeštaju fizičkim ritualima. Najčešće u pitanju je prečesto pranje ruku, grickanje noktiju, češanje ruke ili grickanje usana.

Iznenada želi da spava sa vama

Često buđenje noću, poteškoće prilikom spavanja i iznenada želja da spava sa vama, mogu biti znakovi anksioznosti kod deteta.

Izbegavanje druženja

Izolacija i izbegavanje socijalizacije, u slučaju anskioznosti, može imati negativne efekte i može dovesti do depresije.

Žaljenje na bol ili svrab

Ukoliko ovo nisu simptomi nekog drugog oboljenja, bol najčešće u stomaku i svrab kože, znaci su anksioznosti.

Poteškoće u obavljanju nužde

Ukoliko dete često mokri u krevet ili ima problem sa zatvorom, ili pak odbija da ide u toalet, moguće je da pati od anksioznosti. Ovo ponašanje neretko je znak da dete nešto muči i da oseća da nema kontrolu.

Promene raspoloženja

Nagle promene raspoloženja, nervoza ili pak agresija, koja ranije nije primećena, ukazuje na postojanje anksioznosti, a dete ne ume drugačije da se izbori sa ovim osećajem.

Iscrpljenost

Pored psihičkih, anksioznost ima i fizički uticaj na dete, te može da uzrokuje hroničan umor i nezainteresovanost.

 

08/02/2018 12:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments