Kako se rešiti ožiljaka?

17/06/2022 11:16

Kako se rešiti ožiljaka?

Za ožiljke kažu da su to trijumfi uspomena. Da su ponos i da treba da nas sećaju na napore zbog kojih smo ih stekli, ili pak da nam budu škola ružnih iskustava i pogrešnih poteza.

Nije uvek tako. Postoje i oni sitni od tinejdzerskih bubuljica koji nas samo nerviraju, ujeda buba, sitnih ogrebotina ili nastalih kao post-operativno ili post- tretmansko ožiljčano tkivo.

Kako da se oslobodimo ožiljaka najbrže i najlakše? Postoji li univerzalni lek za ožiljke?

Ružne fleke i zadebljana na koži, često lakše iritirana i provocirana od sunca, garderobe ili nekih drugih uobičajenih pritisaka, ožiljke sakrivamo delovima garderobe, kose, šminkom ali i dalje to nije idealno i sama pomisao da postoje nam je iritantna. 

Sve bi dali da ožiljci nestanu preko noći ali to je čak i operativnim putem prilično neostvariva želja.

Ukoliko su ožiljci blaži ili se ne odlučite na laser ili estetsko otklanjanje, posloji mnoštvo preparata za otklanjanje keloida ili „divljeg mesa“, fleka ili kratera nastalih nepravilnim zarastanjem ili većim ranama, infekcijama.

Preparati na bazi acidi borocida- ili borne kiseline, delotvorni su u mekšanju i dezinfekciji kože i ožiljka, čak i lepo čisti lice kao pristojan antiseptik ali se ne sme koristiti duže od tri meseca zbog kancerogenosti supstance. Blago ublažava fleke.

Predstavljamo vam prirodne preparate u borbi protiv ožiljaka: 

Lavanda, Maslinovo ulje, ricinusovo ulje – Lavandino ulje blagotvorno i antiseptički deluje na kožu, dobar borac protiv upala i blago ujednačava ten. 

Maslinovo ulje –  od davnina poznati blagotvor kože, izuzetno dobro hidrira i održava balans, obavezan sastojak nege oštećenog tkiva.

Ricinus – prilično guste strukture, morate paziti sa kosmatim delovima, izuzetno delotvoran kod otklanjanja bradavica i sitnih flekica ukoliko ga koristite ciljano. Vraća gustinu kosi, obrvama i trepavicama.

Neven moćna zlatana biljka, naše bake bi na povredu vezivale cvet, a mi sad imamo varijacije melema i krema. Blagotvoran kod upala i nege oštećene kože, ujednačava ten ali morate biti uporni

Dobru kombinaciju ovih sastojaka imaju melemi kojih sada ima velik izbor pa možete odabrati prema ličnom nahođenju. Dobar izbor su i inovativna suva ulja samo oprez kod lica.

Preparati na bazi crnog luka – jak antioksidans , efikasan i brz kod smirivanja upala i dobro deluje na smanjenje ožiljčanog tkiva .

Pantenol – pravi izbor za zarastanje a potom lečenje sitnih flekica, samo morate zaista istrajati u terapiji.

Derivati vatamina A – retinol je ubedljivo najozbiljnija stvar u borbi sa ožiljcima iako može dovesti do nuspojava kao što su preterano isušivanje kože ili opadanje kosmatih delova, oštećenje noktiju, slabost…

Serapeptaza – enzim svilene bube- jak enzim, dozvoljen je u dnevnoj količini od 60 000-120000 jedinica, pije se per os, mesec dana potom je poželjna pauza. Razara mrtvo tkivo dok se bavi regeneracijom zdravog. Više pomaže pri zaceljenju trauma zglobova i limfe, generalno krepi povređeni organizam.

Kod ožiljaka je najbitnije da su uvek vlažni, da ih ne sušite i da su zaštićeni od sunca i mehaničkih trenja i pritiska.

17/06/2022 11:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments