Koliko roditelji novorođenčeta u proseku spavaju?

14/06/2023 12:49

Koliko roditelji novorođenčeta u proseku spavaju?

Spavanje je uglavnom česta tema mladih roditelja. A koliko sati u proseku roditelji spavaju tokom noći, kada im stigne prinova, tema je istraživanja stručnjaka.

Rezultati sprovedene studije pokazali su da roditelji novorođenčadi spavaju u proseku 4 sata i 44 minuta. Naime, ovo britansko istraživanje otkrilo je da dve trećine ispitanika, u prvoj godini života bebe, često dolazi u sukob s partnerom zbog “neprospavanih noći”.

Bez sna tokom prve godine?

Statistika je pokazala da, u toku prvih 12 meseci bebinog života, roditelji spavaju 59 odsto manje od potrebnih osam časova sna. Kao rezultat, dolazi do gubitka 50 noći, koje je trebalo odspavati tokom te godine.

Zanimljiva je i računica da je za uspavljivanje bebe u proseku potrebno 54 minute, što je 14 dana godišnje, predstavlja statistika.

Pogledajte i: Regulišite rutinu spavanja svoje bebe

Nedostatak sna utiče na odnose

Stručnjaci navode da nedostatak sna može uticati na zdrav odnos roditelja. Naime, česte su svađe s partnerom zbog buđenja tokom noći i rasprave o tome ko je sledeći na redu da ponovo uspava bebu.

Istraživanje je sprovela kompanija Simba, koja je otkrila podatke prema kojima 23 odsto ispitanika smatra da je nedostatak sna, tokom prve godine, doveo do “čudnog ponašanja” oba roditelja, dok je 64 odsto ispitanika bilo začuđeno kako su uopšte i funkcionisali.

14/06/2023 12:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments