Šta utiče na neplodnost kod muškaraca?

28/04/2020 15:10

Šta utiče na neplodnost kod muškaraca?

I prošle i pretprošle godine mediji su baratali cifrom od 400 hiljada parova koji imaju problema sa potomstvom, dok oko 7 hiljada parova godišnje potraži pomoć stručnjaka za vantelesnu oplodnju. 

Kada se spomene neplodnost, većinom se misli na to da žena ima problem zbog kojeg pitanje potomstva postaje realanost. Sa druge strane, muškarci su, takođe, oni koji često vode borbu sa sterilitetom.

Šta kaže statistika?

Uzroci su polne bolesti, česti abortusi, odlaganje materinstva posle određenog broja godina, najčešće nakon trideset i neke, ali i nezdrav način života. Neki u ove uzroke ubrajaju i posledice NATO bombardovanja.

Na početku smo spomenuli da velika većina odmah pomisli na nemogućnost žene da osnuje porodicu. Međutim, neplodnost je podjednako zastupljena i kod muškaraca i kod žena, oko 40% kod oba pola, dok negde oko 20% oba partnera ne mogu da se ostvare kao roditelji. 

Šta je problem kod muškaraca?

Neplodnost kod muškaraca je, ne samo medicinski, već i društveni problem, koji može da dovede do određenih kratkotrajnih i dugotrajnih posledica, o kojima ćemo dalje u tekstu.

Što se tiče uzroka, naravno da i genetika ima veze, ali najčešće su to: inficirana sperma, kupanje u veoma toploj vodi, gojaznost, pušenje, alkohol, umor, stres, nedostatak određenih minerala, infekcije prostate, korišćenje sterodia i drugo. 

Većinu ovih problema možete rešiti uz stučnu pomoć svog lekara, a na neke možete uticati sami svojim načinom života. 

Još jedan univerzalni savet koji utiče, kako na prevenciju, tako i kao terapija, je pravilan i zdrav način ishrane.

Vozači – najugroženija profesija?

Krajem 2019. godine, polemisalo se o ovom poslu u datom kontekstu. 

Stručnjaci kažu da je jasno zašto može da se javi problem. Naime,  vozači stalno sede u toplom i testisi se greju, dok spermatozoidi masovno izumiru sa porastom temperature. Navodno, dovoljno je 10 godina bavljenja ovim poslom da dođe do problema (espreso.rs).

Posledice

Kod muškaraca to može da bude pogubno za psihičko stanje gotovo podjednako kao kod žena. Kod žena se javlja osećaj neispunjenosti kao majke, dok je kod muškaraca prisutan osećaj da kao “glava porodice” nije mogao da stvori upravo to – porodicu.

Neratko se javljaju osećaj depresije, upadanje u poročene situacije, pa i razvod braka.

28/04/2020 15:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments