Koliko udaraca bi trebalo da primite od svoje bebe?

11/09/2018 14:40

Koliko udaraca bi trebalo da primite od svoje bebe?

Trudnoća odmiče, beba je zrelija, a samim tim njeni pokreti u stomaku su jači.

Trudnice prepoznaju navike svoje bebe, ali koliko udaraca bi trebalo da prime od svoje bebe, kako bi bile sigurne da je sve u redu?

Vreme kada beba udara

Naime, bebini pokreti u stomaku su pokazatelj da je sa trudnoćom sve u redu. Prve pokrete bebe, većina trudnica oseti između 16. i 24. nedelje trudnoće, a do 32. nedelje su one sve aktivnije. Nakon 32. nedelje, aktivnost se ne pojačava ali je prisutna.

Bebe se razlikuju, dok su pojedine mirne, druge su aktivne. Neke bebe se razigraju tek uveče, dok su druge tokom noći mirne i spavaju dok mama spava.

Postavlja se pitanje, koliko bi beba trebalo da se mrda dok je u stomaku, u poslednjem tromesečju trudnoće?

Stručnjaci ističu da na to koliko će žena osećati pokrete bebe, utiču razni faktori. Pored bebine razigranosti, utiče položaj bebe ali i položaj posteljice. Neke bebe su na primer, aktivnije nakon što mama jede, a ima i onih koje vole da se razbude, kada mama želi da spava.

Uprkos svim faktorima, svaka mama će posle nekog vremena moći da prepozna obrazac bebinih navika. Taj obrazac podrazumeva smenjivanje perioda kada je beba aktivna i perioda tokom kojih beba miruje.

Ukoliko se mami učini da se beba pomera manje nego što je uobičajeno ili ako ne oseti pokret tokom dužeg vremena, savetuje se brojanje “udaraca”.

Naime, ginekolog-akušer Debra Goldman savetuje trudnice da u takvim situacijama popiju nešto hladno i da legnu u tihu i zamračenu prostoriju, bez zvukova i bez distrakcije. Potrebno je položiti šake na stomak i meriti koliko je vremena potrebno da se oseti pokret bebe. Goldmanova svetuje merenje vremena potrebnog za deset udaraca.

“Ako tokom sat vremena, ili najduže dva sata ne izbrojite deset pokreta, trebalo bi da se javite svom lekaru.”

Ukoliko ne osetite svih deset udaraca u sat vremena, ne znači da treba da paničite. Moguće je da beba spava ili da se namestila tako da ne možete da osetite pokrete tako lako.

U slučaju da imate osećaj da je beba mirnija nego obično, posavetujte se sa lekarom.

11/09/2018 14:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments