Šta govori potreba za određenom namirnicom u trudnoći?

15/06/2023 15:58

Šta govori potreba za određenom namirnicom u trudnoći?

I mala deca znaju da se trudnicama jedu određene stvari, i to uglavnom u toku noći. Kako je trudnoća drugo stanje, normalno je da organizam ima potrebu za određenom namirnicom.

Šta vam telo poručuje kada osetite potrebu za čokoladom ili nekom posebnom voćkom?

Posebne želje

Često slušamo o neobičnim željama trudnica, pogotovo kada je hrana u pitanju. Na “meniju” se najčešće nalaze kiseli krastavčići, pa jagode, zatim razne grickalice pa i gazirani sokovi.

Stručnjaci objašnjavaju šta ustvari uzrokuje tu veliku želju za posebnom namirnicom i šta žene treba da urade u tim situacijama.

Ukoliko vam se jede slano – dehidrirale ste

Stručnjaci navode da ukoliko se pojavi potreba za slanim grickalicama, na primer za čipsom, vrlo je verovatno da ste dehidrirali.

Nivo tečnosti u organizmu, u toku trudnoće podiže se za 150 odsto, što je i razlog oticanja stopala. Trudnicama je potrebno više krvi kako bi brinule i hranile bebu, a krv kao i amniotska kesa u kojoj se beba nalazi, ustvari su tečnost. Veliki broj žena u prvom tromesečju, dobija dva kilograma na kilaži samo zbog tečnosti.

So pomaže telu da zadrži višak tečnosti, pa ukoliko ne unosite dovoljno vode, postoji velika šansa da vaše telo želi slanu hranu.

Ako osetite naglu potrebu da pojedete nešto slano, pijte više vode. Gledajte da so unosite kroz zdravije namirnice, poput ribe ili povrća.

Ukoliko vam se jede crveno meso – nedostaje vam gvožđe

Trudnicama je gvožđe najpotrebnije u drugom i trećem tromesečju. Usled manjka gvožđa dolazi do malaksalosti i osećaja iscrpljenosti, navode stručnjaci. Ukoliko osetite potrebu za crvenim mesom ili spanaćem, prekontrolišite nivo gvožđa.

Ukoliko vam se jedu slatkiši – slabo se hranite

Ukoliko često konzumirate manje obroke, možete sprečiti neobuzdanu želju za hranom. Trudnoća povećava apetit i treba da jedete. Ne pokušavajte da se hranite, kao pre trudnoće, da izbegavate užinu ili obrok u kasne sate. Ukoliko to ipak činite, može doći do potrebe za slatkišima.

Veći unos slatkiša dovešće do toga da se ugojite, a pritom nećete uneti potrebne nutrijente.

Stručnjaci preporučuju manje i češće obroke.

15/06/2023 15:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments