Korona virus i trudnoća

28/05/2020 14:45

Korona virus i trudnoća

Trudnice nisu pod većim rizikom od korona virusa, ali rizik raste pri kraju trudnoće.

Vršeno je jedno istraživanje u kome je praćeno 427 trudnica, koje su se u periodu 1. mart – 14. april, javile lekaru zbog respiratornih problema uzrokovanih korona virusom. Prema rezultatima istraživanja, manje od 0,5% svih trudnica su bile zadržane u bolnici zbog ove bolesti, a od njih je otprilike svaka deseta imala potrebu za intenzivnom terapijom.

Istaživanje ukazuje na to da buduće mame nemaju veći rizik od razvijanja nekog težeg stanja usled infekcije korona virusom, u odnosu na ostatak populacije.

Pored svega ovoga, većina trudnica koje su bile hospitalozovane su bile u poodmakloj trudnoći (minimum šest meseci), što naglašava potrebu za nastavljanjem primene mera socijalne distance u naprednoj trudnoći.

Ovim istraživanjem je takođe utvrđeno da trudnice koje su gojazne ili imaju druge probleme sa zdravljem, kao što su hipertenzija ili dijabetes, su imale veće šanse za potrebom hospitalizacije.

Jako mali broj žena je imao teške simptome COVID-19, a nažalost neke od njih su preminule.

Nakon što su analizirali efekte na novorođenčad čije su majke imale infekciju ovim virusom, stručnjaci su rekli da su u većini slučajeva rezultati umirujući.

Jedna od pet beba se rodila pre vremena i bilo je potrebno da ih prime na neonatologiji, a manje od 20 beba je rođeno pre trideset i druge nedelje.

Petina beba, koje su rodile majke uključene u istraživanje su imale pozitivne rezultate na COVID-19, a samo polovina ovih pozitivnih testova je bilo realizovano odmah nakon rođenja. 

Na osnovu svega ovog, nameće se zaključak da je rizik od prenošenja bolesti sa majke na bebu veoma mali.

28/05/2020 14:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments