Lekovita svojstva arnike

24/07/2020 13:56

Lekovita svojstva arnike

Planinska arnika ili kako je još nazivaju i brđanka, moravka ili vučji zub je omanja cvetnica visine do 60 centimetara i raste na padinama visine do 3000 metara. Sama njena lekovitost dovela je do granice istrebljenja pa je sad jedna od zaštićenih vrsta koja se privatno gaji za potrebe farmacije. Inače je ovo biljka jakog otrova koji je u pravoj razmeri i dermalnoj upotrebi veoma lekovit.

Kada su u pitanju traume, nagnječenja, prignječenja, uganuća, izvrnuća, suva koža, hematomi, jake upale mišića, ostale sportske povrede – arnika je pravo rešenje!

Cvet arnike sadrži sadrži flavonoide (spinacetin, hispidulin, patuletin), seskviterpene, seskviterpenske laktone, kumarine (umbeliferon i skopoletin), karotenoide i etarsko ulje (bogato derivatima timola).

Aktivni sastojci cveta arnike pokazuju protivupalno, analgetski, antiseptično i antikoagulantno dejstvo.

Kapi arnike kao pravo odmerena tinktura se koriste kod hematoma, kontuzija, uganuća i otoka usled preloma kostiju, kao i kod reumatskih bolova, bolova u mišićima i zglobovima i flebitisa.

Kombinacija arnike i citrusa sem što opojno i sveže miriše, obavezan su sastojak ulja za masažu i takozvanih sportskih ulja za masažu umornih i napregnutih mišića u sportista i ljudi koji se bave teškim fizičkim radom.

24/07/2020 13:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments