Zablude o vakcinama

12/06/2020 09:47

Zablude o vakcinama

Pogrešne interpretacije i pseudonaučna istraživanja dovele su do širenja epidemije zabluda o vakcini kao načinu zaštite od zarazne bolesti

U Srbiji se momentalno odvija testiranje kubanske vakcine za usporavanje rasta adenokarcinoma pluća i vesti su veoma obećavajuće. I pored ovakvih vesti i dalje par izolovanih slučajeva stvara oblak panike nad vakcinacijom i radom na stvaranju vakcina.

Vakcinu je stvorio seoski lekar u Engleskoj Edvard Džener, napravivši vakcinu protiv variola. Vakcina uči organizam da se bori protiv bolesti pa je jedan od najvećih izuma imunologije i medicine. Jedino šta u ovom slučaju može biti loše je nestručnost pri spravljanju iste, pogrešna doza mrtvih ili živih fragmaenata ili celih virusa, ili pak neočekivana reakcija tela kod primaoca. Plašimo se i dodatnih supstanci u samoj emulziji vakcine ali svaka  podleže strogoj kontroli i testiranju nadležnih medicinskih institucija.

Da sumiramo- vakcinacijom se u oraganizam unose umrtvljeni ili živi framenti ili celi bekterije ili virusi dovoljne jačine da izazovu stvaranje antitela kojim ih organizam pokušava izbaciti i tako se razvija trajni imunitet na određenu bolest, tj bakteriju ili virus.

Zabluda da vakcine izazivaju autizam

Godine 1998. u časopisu The Lancet objavljeno je istraživanje o povezanosti autizma i MMR vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubeola, koja se dobija nakon navršene prve godine života.

To je živa vakcina napravaljena od oslabljenih ćelija virusa. Ova vest izazvala je buru javnosti koja i dalje traje. Ubrzo se sprovode brojne provere Vejkfildovih navoda i ustanovljene su grube etičke greške pri izražavanju. Studija je urađena sa lošim uzorkom, statistika nije bila validna, štetne posledice nakon objavljivanja nepopravljive.

Talas straha od vakcine u ovom smeru razvija se i dan danas bez osnovane sumnje, recimo vezanog istraživanja da je porast autizma znatan od 2008. godine a da se ova vakcina koristi od 1961. godine.

Zabluda da vakcina izaziva dečiju paralizu

Dečiju paralizu izaziva virus protiv koga se vrši vakcinacija u periodu kada dete može da oboli od istog.

Poslednji slučaj dečije paralize u Srbiji zabeležen je 1962. godine a vakcinisanje MMR-om  je počelo samo godinu dana ranije. 

Difterija i dečija paraliza su iskorenjene skoro uz pomoć vakcine a bile su smrtonosne bolesti 18-og veka.

Najčešće posledice vakcine su blago povišena tempertura ili osip koji nestaje kroz par dana.

Loš glas prati vakcinaciju zbog slučaja polio vakcine koja je 1994. godine zamenjena novom, boljom, razvijenijom verzijom.

Ranije je vakcina protiv dečije paralize sadržala oslabljene ćelije ovog virusa, zbog čega je 2.4 miliona osoba zapravo dobila ovu bolest umesto da stvori otpornost na nju. Od 1994. godine ova vakcina sadrži mrtve ćelije ovog virusa.

Kontraindikacije su uvek moguće ali su one u svakom slučaju blaže nego da se zarazite samim virusom bez prethodno vakcinom izazvanog imuniteta.

12/06/2020 09:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments