Udate žene su pod većim stresom

23/06/2021 14:09

Udate žene su pod većim stresom

Udate više su pod većim stresom u odnosu na razvedene, tvrde istraživanje. Prema toj studiji izvor stresa udatih žena su muževi. Samohrane majke su “oslobođene” tog dodatnog stresa, a zajedno se suočavaju sa istim problemima i obavezama kao što su posao, dom i porodica. 

Žene u braku češće pate od glavobolje, umora i negativnih emocija, što dokazuje anketa prema kojoj je 46 odsto ispitanica reklo da ih muževi više nerviraju nego deca. Istraživači navode, da se ispitivanje nije radilo među populacijom žena koje su žrtve nasilja ili su prevarene. Jedan od razloga za stres je, kako su udate žene navele, taj što je muževi ponašaju kao deca.

Često se dešava da se otac ponaša kao sin od 10 godina i to je za žene neprihvatljivo. One očekuju da se njihov suprug ponaša odgovornije. Takođe, studija pokazuje i da su žene rekle da se očevi sa decom, uglavnom, igraju i to im je vrsta odmora. Dok za razliku od njih, žene brinu o vaspitanju, zdravlju, razvoju i obrazovanju deteta.

možda vas zanima i: Mehanizmi odbrane od stresa

Često se u porodici može videti podela na “dobrog i lošeg policajca”. Po izjavama, uglavnom su to majke, jer one su te koje savetuju, ali i zabranjuju. Iz tog razloga one deci bivaju  stroge i dosadne, a očevi su “cool”. Takav stav, neretko, dovodi do nerazumevanja između dece i majki, te i do svađa, ali i do sukoba između samih roditelja.

Istraživanje je pokazalo i da svaka peta majka kaže da im muževi ne pomažu u domaćinstvu i to je za njih dodatni stres. One troše više vremena na održavanje kuće, kuvanje, nabavku namirnica i potreba za porodicu, dok muževi imaju svoje vreme za odmor. Problem je, smatraju učesnice, u činjenici da se ti poslovi moraju svakodnevno obaviti, te ako ih one ne završe sledećeg dana će imati dva puta više poslova. Druga studija je pokazala da kućni poslovi izazivaju više stresa od rada u kancelariji. Takođe na radnom mestu ste i plaćeni i možete biti cenjeni u poslu.

Oko 70 odsto žena je izjavilo da nema dovoljno vremena, posebno one koje su i zaposlene. Pa tako veče ne koriste ako bi se odmorile, već ga troše na završavanje kućnih poslova. I upravo takav tempo ih čini preumornim što dovodi i do grešaka. Uz to, navode i da zbog činjenice da sve “leži” na njima, kada nešto nije uredu one se osećaju odgovornom.

 

 

23/06/2021 14:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments