Čarobni đumbir!

04/11/2020 13:03

Čarobni đumbir!

Ova lekovita biljka reskog ukusa takođe je i veoma zastupljen začin. Ljudi su obožavaju ukus ovog korena pa od njega prave čajeve, sokove, čak ga dodaju jelima i slatkišima verovatno nesvesni njegovog neverovatno lekovitog dejstva.

Đumbir ili latinski Zingiber officinale, te ga širom sveta zovu „ginger“, gaji se u tropskoj Aziji više od tri hiljade godina. Poreklom je iz Kine odakle se proširio u Indiju, jugoistočnu Aziju, zapadnu Afriku i Karibe. Danas je njegov glavni proizvođač Indija. Ova biljka, tj. njen rizom, poznata je i cenjena kao lek vekovima. Drevni narodi su bili dobro upoznati sa lekovitim dejstvom đumbira. Stari Grci su toliko cenili ovu biljku zbog njegovih koristi pri varenju da mu se dodavao hleb, pa je tako stvoren i prvi đumbir. Orijentalni ukus, oštar i jak, ljut i rezak, ga odvaja od ostalih mediteranskih začina. Miris mu je prijatan i poseban.

Đumbir je zeljasta, višegodišnja je biljka, familije Zigiberace koja obuhvata i kurkumu, kardamon i kalgan. Stvara pseudobiljke (lažna stabljika od uvaljanih osnova lista) oko jedan metar visine, ima cvast bledo žute boje sa ljubičastim cvetovima koji izbijaju direktno iz rizoma.

Sem što je veoma cenjen začin, djumbir je i veoma lekovit. Koristi se kod lošeg varenja, nadutosti, mučnine, kao čaj protiv kašlja i stegnutog bolnog grla kao i grebanja u grlu, sa dodatkom meda i limuna. Deluje protivupalno i pomaže kod izbacivanja viška vode iz organizma. Nedavna istraživanja su na pragu da dokažu njegovu efikasnost kod šećera u krvi. Ima antikoagulativno dejstvo pa pomaže kod arteroskleroze i masnoće u krvi. Ima neverovatan spektar lekovitih dejstva i skoro ni jedno kontraindikativno (treba da se pazi jedino kod osoba koje piju lekove za koagulaciju, ume da razredi krv). Bezopasan je za decu, iako ne vole njegov ukus, za dojilje i trudnice, ne smeta ni osobama osetljivog želudca. Doziranje je individualno za svaku tegobu ali ga ne treba uzimati preko 5 g dnevno jel tad svojom ljutinom može opteretiti sistem za varenje i izazvati mučninu. Odličan je saveznik kod svih vrsta glavodolja.

Ovaj zlatni začin možete od nedavno naći u svim oblicima kod nas, najbolje je uzeti svežu biljku, tj. rizom i od nje spravljati daljezačin ili čaj ili drugi dodatak ishrani ili lek. Ako ga uvrstite u redovnu upotrebu očekujte bolju cirkulaciju i čistije krvne sudove kao i bolje varenje i prokrvljenost celog tela.

04/11/2020 13:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments