Koja je razlika između prehlade i gripa?

09/04/2020 12:58

Koja je razlika između prehlade i gripa?

I da nije vreme pandemije, u prelaznom periodu između dva godišnja doba, i u vreme pada imuniteta, organizam zna da se bori, što nekad rezultuje prehladom, a nekad gripom. U čemu je suštinska razlika između oba i kako bi trebalo postupati?

I prehlada i grip su virusne bolesti.

Međutim, prehlada se nalazi u sekretu iz nosa. Prenosi se direktno – kada se sekret iz disajnih puteva prenosi direktno na kožu i sluzokožu, i kapljično – kada neko kine ili kašlje u nas.

Od prehlade najčešće obolimo u jesenjim i zimskim mesecima, sve od septembra do aprila. Karakteristični simptomi prehlade su: kijanje, kašalj, zapaljenje očiju i bolovi kod gutanja. 

Postoje i sekundarni simptomi koji su ređe prisutni: visoka temperatura, loše stanje celog tela, bolovi u mišićima, gubitak čula ukusa, peckanje u očima i bolovi u ušima.

Prehlada prolazi nakon sedam do 10 dana, i to sama od sebe, jedino duže traje kod dece, a po pravilu se koristi nešto samo za olakšavanje simptoma.

Kako se leči gripa? 

Gripa počinje naglo, a karakteriše je visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima i malaksalost. On se javlja sezonski, a simptomi su: visoka temperatura, drhtavica, jaki bolovi u mišićima i zglobovima, suvi kašalj, bolovi iza očiju i glavobolja.

Kod gripe lečenje antibioticima nema nikakvog efekta, a ukoliko istovremeno ne postoje i druge bolesti, ona obično prolazi bez komplikacija i nije opasna.

Ukoliko je temperatura visoka i ne spada više od tri dana, potrebno je obratiti se svom lekaru.

Najbolji lek za obe stvari, kao prevencija, je jačanje imuniteta. Prirodni sastojci za jačanje imuniteta su: med, beli luk, probiotici, lan i ren. Možete probati i čaj od đumbira.

09/04/2020 12:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments