Koliko se razlikuje druga trudnoća

21/03/2020 15:28

Koliko se razlikuje druga trudnoća

Druga trudnoća je i drugačije iskustvo u odnosu na prvu. U narednom tekstu ćemo vam objasniti po čemu se razlikuje i šta je to što treba da očekujeta.

Biti majka je jedna od najlepših stvari u životu svake žene. U momentu kada čuju veliku vest, buduće majke obuzme talas emocija. Prolazeći kroz ovo iskustvo tokom prve trudnoće, majke koje zatrudne po drugi put smatraju da znaju šta treba da očekuju. Ipak, bitno je da znaju da se druga trudnoća razlikuje.

Pet stvari koje drugu trudnoću čine drugačijom u odnosu na prvu

  • Osetićete pokrete fetusa ranije

U drugoj trudnoći, pokreti deteta se osećaju ranije nego u prvoj. Jedan od motiva je to što su mišići abdomena slabiji u odnosu na period pre prethodne trudnoće. 

  • Više ćete se umarati

Većina žena će se osećati iscrpljenije u toku druge trudnoće nego u toku prve. Jedan od motiva bi mogao biti taj što se ne može dobro odmoriti zato što već brine o prvom detetu.

Mučnina, povraćanje i vrtoglavica su uobičajeni simptomi trudnoće, a njihov intenzitet može biti isti kao u toku prve.

  • Mogu se ranije pojaviti bolovi u leđima

Bolovi u leđima mogu postati intenzivniji i mogu se pojaviti ranije, pogotovu ako su abdominalni mišići mnogo slabiji nego pre prve trudnoće. Ako želite da sprečite ili olakšate bolove u leđima, nosite cipele sa niskim đonom, ali ne ravne i spavajte na stranu sa jastukom između kolena.

  • Pozicija fetusa je niže

Oslabljeni abdominalni mišići ne mogu držati bebu tako dobro kao ranije, tako da fetus pada niše. Ono što je pozitivno kod ove činjenice je to što ćete verovatno jesti i disati lakše nego u prvoj trudnoći. A negativni aspekt je taj što ćete verovatno češće mokriti i imaćete veći pritisak na karlicu.

  • Trudovi će trajati kraće

 Ovo nije pravilo, ali najverovatnije će trudovi trajati kraće nego kod prvog porođaja. Takođe može se desiti da porođaj počne ranije i bude lakši.

21/03/2020 15:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments