Da li moguće trovanje brašnom?

07/06/2021 16:34

Da li moguće trovanje brašnom?

U Delhiju (India) 400 ljudi je istovremeno zatražilo hitnu medicinsku pomoć, jer su povraćali i imali dijareju. Nakon istrage utvrđeno je da su svi pacijenti jeli heljdu ili heljdino brašno.Naime, heljda ili njeno brašno su popularni tokom indijskih verskih festivala, pa se proizvođači trude da obezbede dovoljno ove namirnice. Pa se veruje da je jedan od njih dodao “tajni” sastojak kako bi povećao količinu brašna. I upravo taj sastojak je odgovoran što se brašno zagadilo, a ljudi otrovali.

Masovno trovanje hranom, opet zbog lošeg brašna, desilo se i 2011. i 2020. godine. Nadležni objašnjavaju da je brašno sirovi poljoprivredni proizvod. On se ne tretira ni na koji način kako bi se ubile bakterije, međutim, ono se koristi u pekarskoj proizvodnji, što podrazumeva termičku obradu, te se na taj način bakterije ubijaju.

saznajte još i koji su to Mali kulinarski trikovi

Međutim, pojedini u Indiji troše brašno u sirovom stanju, te je tako izbila i epidemija bakterije Ešerihije koli 2016. i 2019. godine i tom prilikom je, zbog kontaminiranog brašna, obolelo preko 80 ljudi.

Šta je brašno?

U užem smislu pod brašnom se smatra proizvod dobijen mlevenjem određenih žitarica kao što su: pšenica, raž, ječam, zoba, kukuruz, pirinač, proso, heljda… najsatupljenije je pšenično i u zavisnosti od stepena mlevenja deli se na belo pšenično (tip 400 i tip 550), polubelo pšenično (tip 700 i tip 850), crno pšenično (tip 1100 i tip 1600) i brašno celog zrna pšenice. Na tržištu se još nalaze i oznake: glatko i oštro brašno. Od prvog se pripremaju razne vrste hleba i peciva, kolači od kiselog testa, pite… Drugo, oštro, se koristi za pripremu prhkih kolača, domaćih biskvita, palačinki…

možda vas zanima iKako izbeći greške prilikom izrade hleba?

U poslednje vreme sve se više nude i namenska pšenična brašna, a to su mlinski proizvodi koji su prilagođeni zahtevima za određene proizvode. U ova brašna ubraja se i Durum brašno. To je pšenično brašno koje je proizvedeno od pšenice staklaste strukture i velike tvrdoće Triticum durum. Ovim brašnom se rade žilava i neelastična testa, a koristi se za proizvodnju testenina i nije namenjeno za pravljenje hleba i drugih proizvoda od kiselog testa.

Dinkel brašno se dobija mlevenjem prapšenice Triticum spelta. Ovo brašno ima veći udeo dijetetskih vlakana i proteina, a gluten je lošijeg kvaliteta. I iz tog razloga se mora mešati sa standardnim brašnom, ako se pranira hleb praviti.

Kukuruzno brašno se mora mešati sa pšeničnim, ukoliko se želi hleb umesiti, jer ne sadrži gluten. A, raženo brašno se tržištu može pronaći pod oznakama tip 750, tip 950, tip 1250 i raženo brašno iz cielog zrna. Tip 1250 visokovredan proizvod i sadrži kalcijum i gvožđe, kao i veći udeo proteina.

Na tržištu još postoje: heljdino brašno, ječmeno brašno, zobeno brašno i proseno brašno. Ukoliko se prave proizvodi od kiselog testa, obavezno se moraju mešati sa pšeničnim brašnom.

 

07/06/2021 16:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments