Kada dete sme da počne da pije sokove?

07/03/2018 11:10

Kada dete sme da počne da pije sokove?

Već od nekoliko meseci, mnoge majke, pored mleka i vode, u ishranu bebe uvode čajeve i sokove, ali koliko je ovo zapravo zdravo.

U proteklih nekoliko godina, lekari su savetovali da beba do šest meseci ne bi trebalo da pije voćne sokove, a uz to, date su i preporučene dnevne doze za svaki uzrast, gde je unos soka limitiran na dve čaše dnevno.

Kada dati detetu da pije sok?

Sada, pedijatri su produžili granicu kada detetu treba početi davati sok, a savet je da se to ne čini do napunjenih godinu dana. Glavni razlog krije se u tome što sokovi sami po sebi nemaju nikakve nutritivne vrednosti po mlađu decu.

Od godinu dana pa nadalje, deca smeju da konzumiraju male količine soka, a svakako, prirodno ceđeni sokovi su najbolja alternativa, jer nemaju šećera, a jedan deo vlakna iz voća ostaje u samom soku. Kupovni, s druge strane, prepuni su šećera i najčešće mogu da dovedu do gojaznosti.

Deca od 1 do 3 godine bi trebali da konzumiraju do 118 mililitara soka dnevno, dok deca od 4 do 6 godina smeju dnevnu do 117 mililitara. Deca od 7 do 18 godina dnevno smeju da popiju do 237 mililitara soka.

07/03/2018 11:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments