Nedostatak kalcijuma može uzrokovati ozbiljne probleme

01/06/2022 12:07

Nedostatak kalcijuma može uzrokovati ozbiljne probleme

Kalcijum je esencijalna komponenta za kosti i zube, utiče na normalnu koagulaciju krvi, ali i na dobro funkcionisanje nervnog sistema, mišića i endokrinih žlezda.

Utrnutost lica i ekstremiteta, trnjenje, ali i lupanje srca, nizak pritisak, respiratorni spazam i poremećaji pamćenja su znaci sniženog nivoa kalcijuma. Takođe, zbog nedostatka kalcijuma se mogu javiti bolesti kao što su osteoporoza i spazmofilija.

Loša ishrana je glavni razlog nedostatka kalcijuma, ali i drugi faktori uzrokuju ovaj deficit. Slaba izloženost suncu (koje je najvažniji izvor vitamina D), menopauza, određene bolesti kao što je dijabetes, hipertireoza, bolesti bubrega, anemija, stres, ali i kofein ako se konzumira u velikim količinama.

Lekari kažu da ne treba zanemariti ni endokrinološke razloge. Problemi u funkcionisanju tiroidne žlezde uzrokuju probleme u apsorpciji kalcijuma.

Dijete u kojima se koriste laksativi i diuretici, uzrokuju veliki gubitak elektrolita, što uzrokuje hipokalcemiju.

Takođe, preteran unos kalijuma i fosfora može uzrokovati eliminaciju kalcijuma kroz urin. Na nedostatak kalcijuma utiče i konzumacija belog brašna, soli, šećera, alkohola i kofeina.

Ako se ovo stanje održi duže, može imati ozbiljne posledice na organizam, od osteoporoze do problema sa pamćenjem i katarakte. Smanjen nivo kalcijuma može dovesti do spazmofilije koja se javlja u produženim uslovima stresa i umora ili nakon snažnog šoka.

Ono što treba da uradite ako želite da izbegnete hipokalcemiju je da konzumirate namirnice bogate kalcijumom, kao što su mlečni proizvodi i zeleno povrće. Ako imate probleme sa apsorpcijom kalcijuma, koristite predviđene lekove.

Kalcijum ne treba konzumirati zajedno sa gvožđem.

Takođe, često se pored deficita kalcijuma javlja i deficit magnezijuma. 

U slučaju ozbiljne hipokalcemije, potrebno je unete kalcijum intravenozno, dok je kog blažih slučajeva dovoljno koristiti suplemente. 

01/06/2022 12:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments