Opstipacija kod dece: Šta preduzeti?

21/01/2019 11:55

Opstipacija kod dece: Šta preduzeti?

Konstipacija, odnosno zatvor, može biti veoma neprijatan zdravstveni problem te se mora reagovati na vreme. Poslušajte ove savete.

Zatvor kod dece

  1. Hronična dehidratacija može biti uzrok konstipacije, pa je važno ostati hidriran. Pobrinite se da vaše dete pije dovoljno tečnosti, a na prvom mestu tu su voda, nezaslađeni čajevi i prirodni voćni sokovi.
  2. Smanjena fizička aktivnost takođe može da “ulenji” creva. Zato izdvojte makar trideset minuta dnevno za šetnju sa vašim detetom, čak i u hladnim zimskim danima, kada smo ograničeni vremenskim uslovima.
  3. Ponekad, za zatvor su odgovorne određene namirnice. Vodite dnevnik šta ste koji dan davali detetu za jelo i kada je došlo do konstipacije. Vlakna pomažu da se izborite sa ovim problemom, pa detetu spremajte jela sa namirnicama bogatim vlaknima. Na prvom mestu tu je voće poput jabuka, krušaka i šljiva, a isprobajte i ovsene kaše, kao i testeninu od celog zrna.

Ukoliko zatvor traje duže od dva dana, obavezno se javite izabranom pedijatru, koji će vam u tom slučaju prepisati terapiju koja će doneti konačno olakšanje vašem mališanu.

21/01/2019 11:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments